Un tunel cu mai multe nişe în pereţi a fost descoperit recent la Grigoriopol de o localnică. Etnografa Natalia Berzan, care este şi membru al Societăţii geografilor din regiunea transnistreană, susţine că asemenea construcţii subterane au mai fost găsite şi înainte în această localitate, însă până în prezent aşa şi nu este clar când, cum şi pentru ce au fost săpate.

„Nişte cercetări anume nu au fost organizate, iar localnicii în etate nu cunosc nimic despre provenienţa tunelelor, deşi presupun că acestea au apărut cu mult înainte de întemeierea oraşului Grigoriopol”, a afirmat Natalia Berzan, transmite MOLDPRES.

ttt

 

Etnografa este preocupată demult de tema canalelor subterane din această localitate. Ea a reuşit să acumuleze mai multe informaţii despre construcţii, iar în unele chiar să pătrundă. „În aceste canale nu se resimte umezeală, iar temperatura ajunge până la 15 grade Celsius. Judecând după toate semnele, aici există microclimat, iar unele detalii arată că subteranele sunt dotate cu canale de ventilare”, a explicat Natalia Berzan, citată de novostipmr.md.

La rândul lor, alţi cercetători din stânga Nistrului susţin că Grigoriopol nu este singura localitate unde au fost găsite construcţii subterane. Fenomene arhitectonice similare au fost descoperite şi la Bender, Dubăsari, Raşcov şi Tiraspol.

„În regiune există mai multe reţele subterane de acest fel, care prezintă un mare interes pentru specialişti. Acestea au fost construite după acelaşi principiu arhitectonic, sunt dotate cu comunicaţii şi sunt bine păstrate”, a menţionat Alexandr Gornostali, directorul Societăţii istorico-geografice din regiunea transnistreană.

Potrivit lui Gornostali, este nevoie de o campanie de cercetare competentă, cu antrenarea mai multor specialişti de diferit profil, în primul rând arheologi şi arhitecţi, care în urma investigaţiilor să limpezească mai multe lucruri asupra istoriei şi menirii construcţiilor subterane din stânga Nistrului.

Grigoriopol este un oraș situat pe malul stâng al Nistrului, la o distanță de 53 de km de Chișinău. Localitatea este amplasată pe confluența cu Nistrul a râulețului Ciorna, cunoscut drept Comorul, care este şi vechea denumire a oraşului. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1792.