(foto) Cum arată noul tomograf de peste 700 de mii de euro de la Institutului Oncologic din Chișinău

14097175

Serviciul de radioterapie din cadrul Institutului Oncologic a fost modernizat cu un tomograf computerizat simulator performant care va contribui semnificativ la tratamentul pacienților cu cancer.

Cu ajutorul aparatului se obțin imagini detaliate anatomice care sunt utilizate pentru delimitarea volumului tumoral și a organelor interne care se includ în zona de risc pentru iradiere și stabilirea cu precizie a planului pentru ulteriorul tratament radioterapeutic.

La fel, serviciul a fost dotat cu un sistem informațional de planificare local cu stații de lucru pentru medici radioterapeuți și fizicienii medicali, care permite tuturor specialiștilor să aibă acces la structura tumorii și de elabora planul de tratament.

img_9026

Scopul radioterapiei este de a administra o doză de radiaţii calculate cu maximum de precizie într-un volum tumoral definit, cu o minimă afectare a ţesuturilor sănătoase din jur. Tratamentul optim al pacienţilor cu tumori maligne este multidisciplinar și se efectuează prin efortul conjugat al chirurgiei, radioterapiei şi chimioterapiei.

Anual, de acest serviciu beneficiază circa 2500 de pacienți. Doar în anul 2018, au fost realizate peste 50 mii de ședințe de terapie radiantă și 125 de cîmpuri magnetice.

Achiziționarea echipamentulului a fost posibilă datorită proiectului de Cooperare Tehnică între Agenția Internațională pentru Energia Atomică și Guvernul Republicii Moldova – MOL6010. Costul total fiind de peste 700.000 euro.

img_9020

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente