Locuitorii unei regiuni de exploatare a cărbunelui din Siberia (Rusia) au postat mai multe videouri, în care apar străzi și regiuni întregi acoperite cu zăpadă neagră toxică. Mai multe persoane susțin că aceasta este o catastrofă ecologică provocată de om.

Într-un film, surprins în Kiselyovsk, un oraș din regiunea Kuzbass, o femeie conduce pe lângă mormane de zăpadă colorată de cărbune care se întind până la orizont, acoperind un loc de joacă pentru copii și curțile clădirilor rezidențiale. Scenele din video au fost descrise ca fiind „post-apocaliptice” de către presa rusă, scrie The Guardian.

Culoarea neagră a zăpezii provine de la numeroasele exploatări miniere care, conform activiștilor ecologici, au avut consecințe dezastruoase pentru sănătatea celor 2,6 milioane de locuitori din regiune.

„Este mai greu să găsești zăpadă albă decât zăpada neagră în timpul iernii”, a declarat Vladimir Slivyak, membru al grupului de mediu Ecodefense.

Praful conține o varietate de metale grele periculoase, inclusiv arsen și mercur. Problema se agravează atunci când cărbunele este transportat în vagoane de tren deschise, expuse la vânt și ploaie praful se depune în orașele și râurile amplasate de-a lungul căilor ferate.