Ianuarie 2019 a devenit luna cu cele mai multe întruniri publice declarate de către formațiunile politice înscrise în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. În prima lună a anului 2019, partidele politice au notificat 130.654 de întruniri publice, față de 131.313 de întruniri declarate în ultimii 8 ani, la Chișinău. Numărul declarat de întruniri depășește de 6,4 ori cantitatea de întruniri notificate în anul 2018, constată Misiunea de Monitorizare a Întrunirilor Publice din cadrul Asociației „Promo-LEX”, care a elaborat cel de-al 5-lea Raport de monitorizare a întrunirilor desfășurate în perioada 1 decembrie 2018 – 31 ianuarie 2019, în Republica Moldova.

Cele mai multe întruniri au fost declarate de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova care printr-o singură declarație prealabilă a notificat desfășurarea a 117.962 de întruniri în 338 de locații din mun. Chișinău, în perioada 17 ianuarie – 31 decembrie 2019. Blocul Electoral ACUM a depus 9 declarații privind organizarea a 12.418 de întruniri în 68 de locații, iar Partidul Democrat din Moldova a declarat 268 de întruniri. Reprezentanții Partidului Politic „Democrația Acasă” au notificat două întruniri, iar Partidul Politic „Șor” și candidații independenți Călin Vieru și Artur Croitor – câte o întrunire publică.

Promo-LEX menționează că utilizarea abuzivă a procedurii de notificare a întrunirilor face dificilă executarea atribuțiilor de către administrația locală care nu va cunoaște exact dacă întrunirea se va desfășura sau nu. Devine dificilă și asigurarea ordinii publice, deoarece prezența zilnică a forțelor de ordine în toate locațiile anunțate de organizatori necesită cheltuieli financiare nemotivate.
În Raport mai sunt analizate situațiile dificile monitorizate la întrunirile publice dedicate lansării candidaților înscriși în campania electorală pentru alegerile parlamentare. Promo-LEX precizează că în luna decembrie 2018 nu au fost desfășurate întruniri cu elemente ilegale și caracter agresiv.