O companie offshore din Ciprul de Nord a câștigat licitația de circa 80 milioane lei privind achiziționarea a 31 de autobuze pentru municipiului Chișinău. Noile autobuze vor fi de marca Isuzu.

În acelaşi timp pe pagina de achiziţii publice s-a anunţat deja că tenderul a fost câştigat de compania din Cipru de Nord, Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd, care a oferit cel mai mare preţ – 78,08 milioane lei (fără TVA) pentru 31 de autobuze, mold-street.com.

licitatie decizie autobuze

Oferta companiei BMC Truck & Bus din Bucureşti a fost declarată „neconformă” de către comisia de concurs, chiar dacă avea cel mai mic preţ – doar 74,23 de milioane lei. Deocamdată nu este clar ce necoformităţi au fost depistate de către comisie, dar cel mai probabil că la mijloc a fost timpul de livrare – până la 120 de zile.

Şi compania ce a câştigat licitaţia are fondatori de origine turcă, dar e înregistrată în regiunea separatistă Ciprul de Nord, mai exact într-o zonă economică liberă din portul Famagusta. Acest fapt generează multe semne de întrebare. Este vorba despre o regiune separatistă, cu statut nerecunoscut similar cu cel al regiunii transnistrene sau Osetia de Sud.

Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd are doi asociaţi – Kazim Erarslan (cota de 99%) şi Mehmet Gultekin (1%), iar domeniul de activitate nu este transportul public sau producerea de autobuze, ci servicii de plăţi online, servicii IT etc.

De altfel numele asociatului şi managerului, Kazim Erarslan, coincide cu cel al fondatorului Paynet Services SRL din Moldova, companie ce deţine licența Băncii Naționale pentru activitatea de emitere a monedei electronice şi prestează servicii plăţi online. Mold-Street.com a solicitat un comentariu la subiectul cu autobuzele, dar acesta deocamdată nu a răspuns.