(foto) Cum se desfășoară campania de informare a alegătorilor în bibliotecile publice locale și cât de deschiși sunt cetățenii

asfhhh

Până la alegerile parlamentare a mai rămas o lună de zile, iar pentru ca oamenii să meargă la vot informați, bibliotecarii din întreaga țară le comunică cetățenilor toată detaliile despre sistemul de vot și modul în care aceștia își pot exercita acest drept.

Campania de informare și educare electorală desfășurată prin intermediul rețelei bibliotecilor publice a început în toamnă și este organizată de IREX, cu suportul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova.

De-a lungul anilor, bibliotecile publice servesc în calitate de centre comunitare de informare în diverse domenii, iar acum, mai mult ca niciodată, își consolidează rolul de platformă neutră de informare și în domeniul electoral. Aici cetățenii pot discuta despre cele mai importante evenimente și probleme din societate.  Astfel,  pe parcursul perioadei electorale, cele 600 de biblioteci participante în proiectul „Promovarea informării alegătorilor” sunt un spațiu neutru de informare electorală pentru cetățenii cu drept de vot din Republica Moldova.

50599260_801893480165175_2128241953995751424_o

#Care sunt experiențele bibliotecarilor și cetățenilor

Ludmila Strahoteanu este bibliotecară la Biblioteca Publică Larga Nouă, raionul Cahul. După ce a participat alături de alți bibliotecari din regiune la un curs de instruire elaborat special pentru bibliotecari de experții Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, a revenit în localitate și contribuie activ la informarea cetățenilor.

„Cu ajutorul materialelor informaționale specializate pe care le avem, am realizat un ungheraș de informare în cadrul bibliotecii, astfel, fiecare persoană care intră la noi se poate informa despre prevederile și modificările pe care le aduce noul sistem electoral. Totodată, noi le explicăm detaliat cum va avea loc procesul de vot”, ne spune Ludmila.

asf

Pe lângă ungherașul din bibliotecă, Ludmila ne-a spus că a mers la oficiul poștal și la Primăria din localitate, unde, de asemenea, a informat cetățenii cu drept de vot. Totuși, cei mai mulți oameni primesc informația anume la bibliotecă, deoarece aici vin o mulțime de persoane, iar odată ce văd panoul informativ apar și întrebările.

„La început ei nu înțelegeau câte buletine de vot vor avea: cineva spunea două, cineva spunea unul, până când au obținut informația corectă de la noi și au înțeles cum funcționează lucrurile. Chiar dacă încă persistă un fel de confuzie, noi îi informăm, le oferim materiale informative și ei încep să devină mai siguri”, mai adaugă Ludmila.

50091207_801895286831661_2709871171158933504_o 50122850_801894050165118_7410235521080754176_o 50301124_801895146831675_3187027503575203840_o

Sofia Răileanu este o altă bibliotecară din sudul Moldovei care, exact ca și Ludmila, după ce a trecut prin cursurile de instruire CICDE, acum informează oamenii din localitatea sa. Cu ajutorul materialelor promoționale, informațiilor de pe site-ul Comisiei Electorale Centrale (CEC) și a discuțiilor, Sofia le explică cetățenilor din localitate ce înseamnă sistemul electoral mixt, ce presupune harta circumscripțiilor uninominale și alte detalii relevante despre alegerile parlamentare din 24 februarie.

oj

„Este important ca oamenii să vină la alegeri informați. La început informația despre sistemul de vot de tip mixt le părea foarte complicată, acum însă este mai simplu, deoarece avem multe materiale informaționale și avem posibilitatea să le oferim chiar și acasă. De asemenea, îi învățăm cum să acceseze pagina CEC de la calculator ca să găsească toată informația utilă pentru un alegător și cum să își verifice datele în Registrul de Stat al Alegătorilor”, ne spune Sofia, bibliotecară la Biblioteca Publică Borogani, raionul Leova.

Bibliotecara mai spune că la început de campanie mergeau mai mult bibliotecarii prin localitate ca să informeze oamenii, pe când acum oamenii vin singuri sau sună la bibliotecă pentru a se informa sau a le fi explicate anumite nuanțe.

„Am început cu administrația publică locală, apoi consiliul local, apoi am mers cu sesiuni de informare la alte instituții. Acum oamenii vin la bibliotecă ca să afle mai multe despre alegeri, iar până la momentul dat în jur de 50 de persoane au venit singuri fără ca să-i invităm sau să mergem la ei”, ne spune Sofia.

s2

#Ce informație poți obține la cele 600 de biblioteci din proiect

Dacă ai întrebări despre procesele electorale, în contextul alegerilor parlamentare și referendumului consultativ din 24 februarie, poți merge la biblioteca din localitate unde vei obține suportul informațional necesar. La biblioteca din localitate, poți găsi informații despre următoarele aspecte ale procesului electoral:

#în ce constă noul sistem electoral mixt
#care este componența circumscripției electorale
#unde sunt amplasate secțiile de votare
#cine sunt concurenții electorali
#și alte surse suplimentare de informație

Proiectul „Promovarea Informării Alegătorilor” este implementat de IREX, cu suportul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova, în colaborare cu Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, Asociația Presei Independente și Asociația Presei Electronice din Moldova. Proiectul, precum și toate produsele dezvoltate în cadrul acestuia, nu sunt în niciun fel afiliate politic, nu promovează actualul sistem electoral sau concurenți electorali specifici. Toate activitățile și materialele au caracter exclusiv informativ și nu reflectă neapărat opinia Ambasadei SUA în Moldova și/sau a organizației IREX.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente