(foto) Află secretul berii craft de la Denis Buța, tânărul care a deschis o berărie în Chișinău

beer

Încă din cele mai vechi timpuri, berea a stârnit o adevărată admirație, iar în prezent aceasta este băutura preferată a majorității oamenilor, mai ales în sezonul cald al anului. Cu toate acestea, puțini cunosc care este diferența dintre o bere industrială, pe care o putem găsi în orice market din țară, și o bere artizanală, care este produsă pe cale naturală și lipsită de orice aditivi alimentari.

Pentru Denis Buța această băutură nu mai reprezintă un secret, acesta este unul dintre puținii oameni din Moldova care produce bere naturală și care a deschis de curând o berărie numită Octo Beer.

craft1

„În luna mai a acestui an am deschis o fabrică de bere naturală și odată ce am intrat pe piața autohtonă a berii am remarcat că sunt foarte puține localuri care promovează acest tip de băutură. Astfel, am decis să deschidem o berărie pe care am numit-o Octo Beer, pe baza căreia urmărim să cultivăm această cultură a berii artizanale”, ne spune Denis.

creft3

#Berea se produce în cantități mici

Tânărul spune că gustul acestei beri diferă foarte mult față de gustul berii din market: „În primul rând aici se folosesc doar ingrediente naturale, ecologice, iar cantitățile sunt fixate în funcție de tipul berii. De regulă noi nu punem doar un kg de malț la 100 l de apă, dar putem pune și 5kg de hamei. Producem bere în cantități mici, însă putem preț pe calitatea ei. ”
Producerea berii reprezintă un proces standard de fierbere. Întâi de toate se extrage zahărul din malț, după care se fierbe acest must, se adaugă hameiul și drojdia și începe procesul de fermentare.

craft2

#Cât timp se fermentează berea

Lucrurile bune necesită timp, iar berea nu reprezintă o excepție, producerea acestea variază de la 2 săptămâni la o lună.
„De regulă, cu cât berea e mai tare, cu atât ea stă mai mult la fermentare. Respectiv, o bere amăruie și tare stă aproximativ o lună, pe când una mai slabă poate fierbe doar 2 săptămâni”, a precizat Denis.
ciuvak bere1

# „Avem bere și pentru clienții indeciși”

„Producem diferite tipuri de bere, pe gustul oricui. Atunci când avem un client mai indecis, care nu știe ce tip de bere să procure, îi facem o mică degustație și în funcție de plăcerile acestuia, fie îi dăm ceva mai tare, fie mai slab. Prețurile la bere sunt accesibile, acestea variază între 29 lei și 54 lei pentru un litru”.

Scopul acestei berării este de a cultiva cultura berii craft în sufletele clienților și iubitorilor de bere. Astfel, în cadrul localului Octo Beer aproximativ o dată pe lună vor fi organizate evenimente în care clienții vor putea urmări cum are loc procesul de fermentare a berii artizanale.

 

Autoare: Iulia Vrabie

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente