(video) „Constatăm încălcări ce se văd din cosmos”. ACUM cere excluderea lui Plahotniuc din cursa electorală

haha

Ion Terguță, candidatul ACUM la Nisporeni, și Sergiu Litvinenco, jurist, membru în Biroul Permanent Național al PAS au organizat o conferință de presă în care au cerut scoaterea lui Vlad Plahotniuc din cursa electorală. Aceștia au prezentat mai multe încălcări pe care le-ar fi făcut Plahotniuc atunci când a adunat semnăturile pentru a fi înregistrat în cursa electorală.

Aceștia au făcut referire la un video postat pe YouTube de către Partidul Democrat pe 27 decembrie, în care se văd încălcările Codului Electoral. În video dat sunt prezentate secvențe de colectare a semnăturilor în Nisporeni, circumscripția, unde candidează Plahotniuc.

Membrii ACUM semnalează despre următoarele încălcări:

#1. Încălcarea art.47, aliniatul 4 din Codul Electoral, care prevede că toate datele trebuie să fie completate personal de cei care semnează pentru candidat, în video postat de PDM, acest lucru este făcut, în cazul unor oameni, de alte persoane, astfel, semnatarii pun doar o semnătura pe o listă completată de operatori.

foto2
secvență din videoul PD

#2. Încălcarea art.47, aliniatul 3 din Codul Electoral, care prevede că în lista trebuie să se regăsească semnăturile persoanelor care sunt domiciliați într-o singură localitate, în videou, se vede că persoanele ce apar pe liste sunt din mai multe localități.

foto4
secvență din videoul PD

#3. Încălcarea art.47, aliniatul 6 din Codul Electoral, care prevede că membrii grupului de inițiativă trebuie să semneze personal foile completate cu semnături. În lista prezentată de CEC, a grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor pentru Plahotniuc se regăsesc numele a șase bărbați, în video aceste semnături sunt colectate doar de femei.

fb
Lista aprobată de CEC vs persoanele care au colectat semnăturile

#4. O altă încălcare constată de ACUM, este faptul că în video se vede că în lista completată lipsesc la unele persoane seria și numărul buletinului, ceea ce este obligatoriu.

foto3
secvență din videoul PD

De asemenea, ACUM a specificat că CEC a considerat valabile toate cele o mie semnături acumulate de Plahotniuc.

Vedeți mai jos videoul la care face referire ACUM:

„Sunt încălcări flagrante, încălcări foarte evidente, care „se văd din cosmos”. Niciun candidat nu a fost atât de privilegiat precum Plahotniuc, iar acest video postat de PDM este un autodenunț. La noi semnăturile au fost verificate minuțios”, au menționat membrii ACUM.

Astfel, ACUM cere ca Vlad Plahotniuc să fie scos din cursa electorală, menționând că această contestație este un test pentru CEC ca să vadă cât de corecți sunt aceștia.

Totodată, ACUM a făcut apel către Misiunea OSECE, ambasade și organizațiile internaționale să monitorizeze acest proces.

Întreaga conferință o puteți urmări mai jos:

Puteți vedea contestația depusă la CEC AICI!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente