Un chirurg din China a reuşit să realizeze cu succes o operaţie de test de la distanţă datorită tehnologiei 5G. Operația test a fost executată asupra unui animal căruia i-a fost îndepărtat ficatul.

Una dintre cele mai importante îmbunătăţiri ale reţelelor 5G faţă de cele 4G este latenţa scăzută, foarte apropiată de cea posibilă prin intermediul unui cablu. Astfel, folosind echipamente medicale avansate conectate la un sistem de reţea 5G, un chirurg din China a reuşit să realizeze cu succes o operaţie de test de la distanţă, scrie go4it.ro.

Întrucât a fost folosită o nouă tehnologie, a ca pacient a fost folosit un animal de laborator pe care a fost realizată o operaţie la ficat, organul putând fi scos cu succes fără incidente neprevăzute. Medicul a folosit două braţe robotice de control, conectate la alte două braţe robotice în sala de operaţii, care erau ataşate de instrumentele necesare operaţiei (bisturiu şi o clemă).

Cea mai impresionantă parte a acestei operaţii este faptul că distanţa dintre laboratorul în care medicul realiza operaţia şi sala de operaţii era de 30 de kilometri, iar latenţa între mişcările sale şi acţiunea braţelor mecanice era de numai 100 milisecunde. Chiar dacă nu este vorba despre o mişcare 1:1, timpul redus de răspuns asigură reacţii rapide în cazul unei probleme.

Planul este ca operaţiile de la distanţă prin intermediul reţelelor 5G să poată fi realizate în viitor şi pe oameni, medicii cu renume din spitalele mari putând opera de la distanţă şi pacienţi internaţi în spitale mai mici sau la distanţă foarte mare, fără a fi necesar să călătorească pentru a realiza intervenţia. De asemenea, posibilitatea de a realiza astfel de operaţii ar putea salva vieţile multor oameni care altfel nu ar putea beneficia de operaţiile necesare.