(grafic) Barometru Electoral (V): Care au fost evenimentele săptămânii care ar putea schimba configurația Parlamentului

parlament-656×369

Săptămâna 9-15 ianuarie 2018 s-a caracterizat printr-o activitate mediatică moderată, în care nu s-au întâmplat evenimente majore ce ar putea schimba substanțial raportul de forțe în viitorul Parlament.

Vezi mai jos câteva evenimente importante din săptămâna menționată.

# Partidul Mișcarea Populară Antimafie va participa la alegerile parlamentare pe circumscripția națională cu 32 de candidați. Astfel, ei sunt cel de-al șaselea concurent electoral pentru circumscripția națională. Față de alegerile parlamentare anterioare, asistăm la un anti-record în ce privește numărul de concurenți electorali. Partidul Mișcarea Populară Antimafie a mai declarat că nu va participa la alegerile pe circumscripții uninominale. În aceste condiții, deoarece nu avem nicio informație care să ne demonstreze contrariul, ipoteza noastră e că acest concurent electoral nu va accede în viitorul Parlament.
# Comisia Electorală Centrală a votat înregistrarea listei candidaților pe circumscripția națională a Partidului Șor. Așa cum am anticipat în ediția anterioară, Partidul Șor a fost oficial înregistrat în competiție pentru circumscripția națională. În baza sondajelor anterioare făcute public, dar și a presupunerilor Grupului de experți, acest partid ar putea accede în Parlament, acumulând cel puțin 3 mandate pe circumscripția națională.
# Termenul de înregistrare a cererilor în vederea înregistrării grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de deputat în circumscripțiile uninominale stabilit de către CEC a fost de 4 ianuarie 2019. Astfel până la aceasta dată au fost înregistrate 387 de cereri în vederea înregistrării grupurilor de inițiativă.

Pentru această ediție a BE2019, au fost analizate toate circumscripțiile și 13 din ele au fost considerate mai dificil de prezis. Membrii Grupului de Experți au fost rugați să estimeze cine ar putea câștiga în fiecare din aceste circumscripții. Răspunsurile lor au fost incluse în ediția curentă a BE2019. Pentru transparență, oferim rezultatele pe fiecare din aceste circumscripții și procentul acumulat de candidatul cu cele mai multe voturi din partea experților:

Circumscripțiile cu cea mai mică putere de predicție:

# Nr.30, Ciocana Nord. Dan Perciun (ACUM) – 63.6% – la fel ca-n BE nr.6
# Nr.31, Ciocana Sud. Grigore Novac (PSRM) – 81.3% – schimbare
# Nr.32, Suburbii Nord, Est. Mihail Popșoi (ACUM) – 45.5% – schimbare
# Nr.35, Căușeni. Oleg Cuciuc (PSRM) – 54.5% – schimbare
# Nr.40, Cimișlia-Basarabeasca. Gheorghe Răileanu (Independent) – 45.5% – la fel.

Circumscripțiile cu o putere mică de predicție:

# Nr.3, Edineț. Nicolae Melnic (PSRM) – 63.6% – la fel.
# Nr.15, Ungheni-Călărași. Igor Munteanu (ACUM) – 81.8% – la fel.
# Nr.16, Ungheni-Prut, Octavian Țîcu (ACUM) – 63.6% – la fel.
# Nr.22, Ialoveni-Nord, Liviu Vovc (ACUM) – 63.6% – la fel
# Nr.26, Schinoasa-Buiucanii Vechi. Iurie Reniță (ACUM) – 54.5% – la fel
# Nr.34, Anenii Noi. Alexandru Jizdan (PDM) – 63.6% – la fel
# Nr.38, Hâncești Nord. Alexandru Botnari (PDM) – 54.5% – la fel
# Nr.39, Hâncești Sud. Chiril Moțpan (ACUM) – 54.5% – schimbare

De menționat că din cele 5 circumscripții considerate de iData cele mai greu de prevăzut, răspunsul experților a schimbat situația în trei din ele, pe când în a doua grupă, cu un nivel de incertitudine mai mic, părerea experților a coincis în 7 cazuri din 8 cu cea expusă anterior în BE2019. În componența Grupului de Experți pentru această rundă au intrat 11 persoane, dintre care doar una a dorit ca numele să fie făcut public – dl. Viorel Cibotaru (PLDM). În total, aceste persoane reprezintă 5 partide diferite, dar în grup sunt și experți neafiliați. Schimbările la nivel de circumscripții au condus la următoarea configurație probabilă în Parlamentul Republicii Moldova: PSRM – 48 de mandate, ACUM – 25 de mandate, PDM – 18 mandate, Partidul Șor – 5 mandate, PCRM – 3 mandate, Partidul Nostru – 1 mandat și un mandat din partea unui candidat independent.

unnamed

În această ediție am inclus în infografic un modul pentru statistica gender. Astfel, dacă alegerile vor decurge așa cum sunt estimările în BE2019, ediția a 7-a, atunci în Parlament ar putea ajunge 23 de femei-deputat și 78 de bărbați-deputat. Dintre femeile deputat, 74% ar fi alese pe circumscripția națională și 26% pe circumscripții uninominale. Între partide, cele mai multe femei ar putea ajunge în Parlament pe listele Blocului ACUM DA-PAS – 8 femei, pe listele PSRM – 7 femei, pe listele PDM – 4 femei și câte două femei din partea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova și a Partidului Șor.

Următoarea ediție va apărea pe 23 ianuarie 2019.

Despre Barometrul Electoral 2019: Începând cu 7 decembrie 2018, compania Date Inteligente SRL prezintă săptămânal Barometrul Electoral, prin care estimează situația la moment privind posibila configurație a Parlamentului RM după alegerile din 24 februarie 2019, care se vor desfășura după un sistem mixt. În fiecare săptămână sunt aduse actualizări la info-grafic, în baza informațiilor aflate în mod public, dar și din cercetările proprii.

Taguri: #CEC Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente