Crăciunul este o sărbătoare sfântă, care semnifică Nașterea Domnului. Cu toții cunoaștem că în majoritatea țărilor, Crăciunul este sărbătorit pe 25 decembrie. Însă mai puțini cunosc că sunt cinci țări care recunosc și sărbătoresc oficial Nașterea Domnului de două ori. Acestea sunt: Moldova, Ucraina, Belarus, Eritreea și Liban.

Dublarea acestei sărbători are rădăcini încă din secolul 16. Atunci, în 1582, Papa Grigore al XIII-lea a făcut o reformă. El a omis 10 zile din calendar, corectând calendarul iulian, astfel ca el să corespundă celui real, astronomic.

Mai multe țări europene au adoptat imediat acest nou sistem calendaristic (gregorian), pe când alte state au acceptat reforma de-a lungul secolelor. Rusia a adoptat calendarul gregorian în 1918, odată cu venirea sovieticilor la putere, însă biserica rusă, cea sârbă și cea georgiană au rămas fidele calendarului iulian, care întârzie cu 13 zile față de cel gregorian.

Uniunea Sovietică nu recunoștea Crăciunul ca sărbătoare oficială, dar după prăbușirea imperiului, republicile au fost nevoite să aleagă ziua în care să sărbătorească Crăciunul. Belarus a ales două dăți: 25 decembrie și 7 ianuarie. Republica Moldova a ales data de 7 ianuarie, iar ulterior, în 2013, a aprobat și data de 25 decembrie ca parte de integrare europeană.

În acest context, vă sugerăm să vedeți cum Ion Andronache explică când este corect să sărbătorim Crăciunul, pe 25 decembrie sau pe 7 ianuarie?