Începând cu 1 ianuarie, pungile de plastic vor fi interzise treptat în Republica Moldova, iar până în 2021 vom scăpa definitiv de ele. Restricțiile la utilizarea și comercializarea pungilor de plastic vor fi impuse în funcție de grosimea acestora.

Pentru început, vor fi interzise cele fabricate din plastic, cu sau fără mâner, cu grosimea peretelui egală sau mai mare de 50 de micron. Restricționarea lor va începe cu 1 ianuarie 2019.

Începând cu 1 ianuarie 2020, se va interzice utilizarea/comercializarea pungilor din plastic subţire, cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni, cu excepţia celor care sunt utilizate ca ambalaj, iar începînd cu 1 ianuarie 2021, va fi interzisă utilizarea/comercializarea pungilor din plastic foarte subţire, cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni, cu excepţia celor care sunt utilizate ca ambalaj.

Este de menționat faptul că în anul 2017, deputații au votat un proiect de lege care prevede amenzi la 5.000 până la 10.000 de lei pentru utilizarea și comercializarea pungilor din plastic de unica folosinţă de către unităţile comerciale cu amănuntul, aplicate persoanei fizice sau juridice.

Pentru unităţile comerciale ambulante, magazine, mobile, staţionare provizorii, Legea va fi aplicată începând cu anul 2020.