(foto) Cum contribuie bibliotecile publice la informarea tinerilor care vor merge pentru prima dată la vot în februarie

48275641_1952131668201747_1684791047449739264_o

De-a lungul anilor, bibliotecile și-au păstrat rolul de platformă neutră și centru comunitar de informare. Aici cetățenii pot discuta despre cele mai importante și actuale evenimente din societate. Alegerile reprezintă un astfel de subiect, iar datorită proiectului „Promovarea informării alegătorilor”, 600 de biblioteci din întreaga țară reprezintă un spațiu neutru de informare electorală pentru cetățenii cu drept de vot din Republica Moldova pe parcursul perioadei electorale.

#Ce reprezintă biblioteca publică locală și cine te poate ajuta să înțelegi procesul electoral

Biblioteca publică din localitate reprezintă o sursă credibilă și obiectivă unde cetățenii se pot informa despre drepturile și responsabilitățile lor ca alegători. Din materiale informative elaborate în cadrul proiectului și din sursele instituțiilor abilitate din domeniul electoral (Comisia Electorală Centrală și Centrul pentru Instruire Continuă în Domeniul Electoral), cetățenii pot afla informații detaliate despre noul sistem electoral, despre circumscripțiile electorale și, desigur, pot viziona dezbaterile electorale difuzate în mass-media.

Bibliotecarii din rețeaua bibliotecilor publice au beneficiat de instruiri specializate organizate de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, devenind promotori ai educației civice  și furnizori de informație în domeniul electoral.

45654764_2332431446784722_7902142755466379264_n

#Cum s-au desfășurat primele instruiri în domeniul electoral: experiențele bibliotecarilor și tinerilor care vor merge pentru prima dată la vot

Procesul electoral este în special complicat pentru tinerii care participă la alegeri pentru prima dată. În această situație, sesiunile de instruire oferite de bibliotecari sunt foarte utile, întrucât tinerii sunt informați despre toate aspectele noului sistem electoral (sistemul mixt), cât și despre procedurile de vot în general.

Tatiana Lanovenco de la Biblioteca Publică Raională din Orhei a organizat sesiuni de instruire pentru elevii din localitate. Pentru Tatiana, aceasta a fost o experiență nouă. După ce a fost instruită și ea la rândul său de către trainerii Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, acum ajută persoanele din oraș, în special tinerii, să înțeleagă în ce constă noul sistem electoral.

48361394_1952131554868425_1959933378350284800_n

„Noi explicăm întreg procesul de vot: de la ce oră poți vota, de ce documente ai nevoie, cum verifici înscrierea în listele electorale și Registrul de Stat al Alegătorilor, care sunt responsabilitățile CEC, precum și orice informație relevantă despre domeniul electoral pe care o cunoaștem. Recent, am organizat o masă rotundă pentru tinerii de la Liceul Teoretic „Aleco Russo”, care au primit cu mult interes această informație. Ei sunt foarte deschiși și curioși, iar noi răspundem la toate întrebările lor pentru a ne asigura că tinerii își cunosc drepturile de alegători și conștientizează importanța participării la procesele decizionale din țară”, menționează Tatiana.

Galina Sacaliuc este directoarea Bibliotecii Raionale din Rîșcani, unde, de asemenea, sunt organizate sesiuni de educație electorală a cetățenilor. Un accent mare se pune și aici pe tinerii care vor merge la vot pentru prima dată.

„Încercăm să împărtășim toată informația care o cunoaștem despre sistemul electoral cu utilizatorii care vin la sesiunile de instruire. Această activitate este binevenită, în special, pentru tinerii care votează pentru prima dată și nu cunosc multe nuanțe despre acest proces, cu atât mai mult că în acest an, pentru prima dată vom vota în baza unui sistem electoral mixt”, ne spune Galina.

Collage

Tinerii sunt interesați de acest subiect, iar la sesiunile de instruire adresează multe întrebări. Galina ne-a comunicat că prima întrebare pe care o au tinerii este legată de amplasarea circumscripțiilor electorale, după care urmează întrebări referitoare la actele în baza cărora cetățenii pot vota în timpul alegerilor.

„Chiar dacă par niște chestii mărunte, toate la un loc sunt importante, iar tinerii care abia au atins vârsta de 18 ani încă nu le cunosc pe toate. Aceste instruiri sunt importante pentru ei”, conchide Galina.

Olga Staver ajută tinerii din satul Scoreni, Strășeni, să se informeze despre noul sistem electoral. Olga ne spune că aceasta este o experiență interesantă, responsabilă și utilă, pe care o face cu mare plăcere. Cât despre tineri, zice că sunt foarte curioși și interesați de subiect.

49643272_720160245051780_8013103806789189632_n

 

„Tinerii participă la această oră de informare cu multe emoții, foarte curioși să afle cât mai multe, pentru că vor participa la vot pentru prima dată. Când publicul este interesat de tema abordată, este ușor de vorbit și de explicat. Sunt sigură că acești tineri au acumulat multe cunoștințe, au primit răspunsuri la multe întrebări care îi frământau. Acum, ei știu mai mult despre sistemul electoral, despre circumscripțiile electorale, secțiile de votare și care este procedura de vot”, spune Olga.

olga s

#La ce întrebări vă pot răspunde bibliotecarii și ce informație vă pot oferi

Bibliotecarii vă pot răspunde la întrebări și vă pot ghida, oferindu-vă toate informațiile necesare pe care trebuie să le cunoască un cetățean responsabil pentru ca în ziua alegerilor să nu aibă nelămuriri despre procesul de vot și să își poată exercita liber dreptul la vot.

46525512_2354896141204919_8550558434909487104_n

Așadar, la biblioteca din localitatea ta poți găsi informații despre următoarele aspecte ale procesului electoral:

#în ce constă noul sistem electoral mixt

#care este componența circumscripției electorale

#unde sunt amplasarea secțiile de votare

#cine sunt concurenții electorali

#și alte surse suplimentare de informație

Dacă ai întrebări despre procesele electorale, în contextul alegerilor parlamentare din 24 februarie, poți merge la biblioteca din localitate unde vei obține suportul informațional necesar.

48181039_2384537578240775_1674599064286527488_o

Proiectul de Promovare a Informării Alegătorilor este implementat de IREX, cu suportul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova, în colaborare cu Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, Asociația Presei Independente și Asociația Presei Electronice din Moldova. Proiectul, precum și toate produsele dezvoltate în cadrul acestuia, nu sunt în niciun fel afiliate politic, nu promovează actualul sistem electoral sau concurenți electorali specifici. Toate activitățile și materialele au caracter exclusiv informativ și nu reflectă neapărat opinia Ambasadei SUA în Moldova și/sau a organizației IREX.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente