Tradițional, în noaptea dintre ani, în Moldova se ciocnesc paharele cu spumant. Licoarea cu bule, alături de mandarine, salată olivie și mirosul de brad natural este asociată cu sărbătorile de iarnă. Pentru ca acestea să fie perfecte, vedeți mai jos o listă de spumante pe care puteți să le deschideți și să le savurați în noaptea dintre ani. 

Cricova Cuvée Prestige

1

Photo Credit: finewine.md

Produs după metoda clasică din Chardonnay și Pinot Noir, cu fermentare secundară în sticlă şi maturare cuvée de trei ani. Spumantul impresionează printr-o culoare galben pai, strălucitoare, completată de un buchet de mere verzi, pâine prăjită, migdale. Are o aciditate nobilă și un gust ideal de combinat cu tartar din pește, stridii sau brânzeturi fine. Peste toate aceste argumente se suprapune un extraordinar raport preț-calitate.

Radacini Reserve Brut

2

Photo Credit: finewine.md

De la înfățișare, până la conținut — acest vin este extrem de elegant și frumos! O prezentare în stil minimalist a unui spumant efervescent. Produs după tehnologia clasică „champennoise”, din soiurile Chardonnay, Pinot Noir şi Pinot Meunier. Vinul a fost maturat secundar 24 luni în sticlă, are 12.5% alcool, culoare galben pai cu reflexe verzui, arome de fructe verzi și pâine tostată.

Chateau Vartely Brut

3

Photo Credit: finewine.md

Puțini au observat că după tradiționala etichetă oranj de la Chateau Vartely se ascunde un spumant nou. Este proaspăt-proaspăt, fiind lansat odată cu noul divin Tribut de la Vartely. În locul „blanc de noirs” din Pinot Noir de până acum, a venit un blanc de blancs Chardonnay 100%, fermentat și maturat timp de 9 luni la sticlă. Fructe verzi, nuanțe ușoare de toast și pere, peste care se așterne o ușoară mineralitate în gust.

Cuvée de Purcari Alb Brut

4

Photo Credit: finewine.md

Acesta este vinul care a obținut medalia de aur și a fost inclus în top 10 cele mai bune spumante, în cadrul celui mai important concurs de spumante din lume — Effervescents du Monde 2018. Făcut dupa metodă clasică de producție, cu fermentare și maturare secundară la sticlă, timp de 12 luni. Spumantele de la Purcari sunt produse în colaborare cu enologul francez Jerome Barret.  Cuvée de Purcari Alb brut are o culoare galben deschisă, arome citrice și gust de piersici.

Cricova Grand Vintage 2012

5

Photo Credit: finewine.md

Spre deosebire de vinurile liniștite, la spumante, anul recoltei este indicat rar pe etichetă, de regulă, când a fost produsă o ediție de excepție. În majoritatea cazurilor, vorbim de cupaje din diferiți ani, așa că prezența anului pe eticheta unui spumant ne șoptește deja că avem de a face cu un vin bun. Cricova Grand Vintage 2012 este, într-adevăr, o capodoperă vinicolă, produsă după metoda „traditionnelle”, prin fermentarea secundară în sticlă, cu maturarea cuvee în poziție orizontală timp de cinci ani. 100% din soiul de struguri Pinot Noir. Efervescent, cu bule mici și de durată, arome florale împletite cu nuanțe de toast, pară coaptă, floarea soarelui. Topul celor cinci vinuri a fost realizat de Andrei Cibotarul, pe blogul finewine.md. 

Rădăcini Vero di Moscato

file1468840168

Vinul e fabricat după tehnologia Asti, fără cea de-a doua fermentare. Singura fermentare are loc în recipiente ermetice, ceea ce contribuie la „adunarea” bulelor în sticlă. Vinurile de acest timp sunt slab alcoolizate, cu dulceața și aroma specifică tipului de poamă. Dacă ar fi să vorbim despre aromele acestui vin spumant, putem evidenția note de acacia, citrice și miere de tei.

Bostavan Dor Rose Brut

3-37

Cele mai frumoase ocazii își dezvăluie splendoarea prin spumantul DOR. Creat din soiurile de struguri Pinot Noir și Pinot Meunier, prin textura sa fină, spumantul dezvăluie eleganță, iar aroma de fructe de pădure oferă un gust revigorant.

Fresco Alb dulce

1

Spumantul este produs în conformitate cu metoda Charmat. Datorită măiestriei tehnologului Dorin Mîndru, acesta se caracterizează prin aromele florale și crema de lămâie, textura elegantă, cremoasă, îmbinând simbiotic prospeţimea şi eleganța.