(video) Un savant moldovean a creat un material care va permite curățirea oceanelor și explorarea spațiului cosmic

Chemicals
Foto: EBlogin

Academicianul moldovean Ion Tighineanu, cu ajutorul colegilor săi din Germania, Italia și Austria, a creat un material unic care va permite curățarea oceanelor. Totodată, acest material va mai permite și explorarea spațiului cosmic.

Este vorba despre un material inorganic care poate să atragă și să respingă apa, dar și alte materiale, simultan. Materialul a fost numit „aerogalnit”, scrie mir24.tv.

Aerogalnitul este un material ultra-ușor format din celule tubulare interconectate. Materialul nu se descompune în condiții extreme: rezistent la radiații, temperaturi ridicate și presiune înaltă. Nu își va pierde proprietățile într-un spațiu fără aer.

Aerogalnitul se aseamănă cu o gumă. Potrivit oamenilor de știință, acesta va putea fi folosit pe post de filtru pentru curățarea apei oceanelor cât și la curățarea materialelor electrotehnice. De asemenea, va putea transmite informații despre starea atmosferei de pe alte planete și va putea fi folosit pentru confecționarea hainelor care protejează de ploaie și absorb transpirația.

Noul nanomaterial, este constituit din elemente tetrapodice cu cavități și pereți ultra-subțiri, care se auto-organizează la interacțiunea cu apa. Ion Tighineanu spune că mecanismul funcționării aerogalnitului poate fi observat și în natură, la furnicile roșii de exemplu, care separat nu pot înota, însă odată ce nimeresc în apă, formează o „plută vie” mișcătoare, susținându-se una pe alta.

Pentru a crearea noului timp de material anorganic, Ion Tighineanu și echipa sa au lucrat mai mult de doi ani.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente