„Graba strică treaba”. Cinci probleme pe care le întâmpină programul Drumuri Bune pentru Moldova

90beff37-2cbe-42bf-9ba0-b37739bf0664

La început de an, Vlad Plahotniuc a anunțat unul din cele mai grandioase proiecte PDM – Drumuri Bune pentru fiecare sat. În cadrul acestuia urmau să fie reparate sau construite 1200 km de drumuri locale. Șeful democraților promitea că bani sunt, lucrările vor fi calitative, iar culoarea politică a primarilor nu va conta.

La sfârșit de an, guvernul pare a fi atât de mulțumit de rezultate, încât a anunțat că programul va continua și anul viitor – Drumuri Bune 2. Dacă și acest proiect urmează scenariul Prima Casă, atunci nu vom fi surprinși să vedem și un Drumuri Bune 3.

În pofida acestor anunțuri triumfaliste, unele probleme au devenit tot mai evidente pe parcursul implementării proiectului, scrie sic.md. Dacă unele sunt din categoria celor cu care ne-am obișnuit deja, precum calitatea proastă a lucrărilor, altele sunt mai puțin vizibile, însă implică riscuri mari pe termen lung. În baza unei analize realizate de Expert Forum și Watchdog.md, iată care sunt principalele neajunsuri ale programului de suflet al democraților.

#1. Alte programe sunt lăsate de izbeliște

Acest proiect este, într-adevăr, unul grandios, în sens că are o anvergură foarte mare. Asta înseamnă toate resursele și atenția Administrației de Stat a Drumurilor, dar și majoritatea firmelor private din domeniu, sunt antrenate în programul Drumuri Bune. Între timp, alte programe sunt lăsate de izbeliște. În iulie 2018, Moldova avea 13 proiecte de reabilitare a drumurilor, contractate cu parteneri străini. Nici unul nu se încadra în termenii stabiliți, iar unele urmau să fie terminate ani în urmă.

Cel mai tare bate la ochi Proiectul de Îmbunătățire a Drumurilor Locale 2016-2020. Bate la ochi fiindcă proiectul a fost semnat încă în aprilie 2016 cu Banca Mondială, care s-a angajat să ofere 80 de milioane de dolari pentru drumurile locale din Moldova. Doi ani mai târziu, nu a fost valorificat niciun bănuț din proiect, nu a fost reparat nici un singur drum, nu a fost semnat niciun contract. Spre deosebire de proiectele autohtone, Banca Mondială cere studii de fezabilitate și criterii economice clare pentru selectarea drumurilor.

#2. Bugetul de pe azi pe mâine

În timp ce banii de la BM așteaptă să fie valorificați, Fondul Rutier se află într-o situație îngrijorătoare și lucrurile se agravează an de an. Moldova are, cel puțin oficial, o Strategie sectorială de transport și logistică (STL 2013-2022), care ar trebui să prezinte viziunea autorităților privind dezvoltarea infrastructurii drumurilor în țară. Acest document descrie principiile, direcțiile de dezvoltare în domeniu, pașii și banii necesari pentru asta.

Guvernul a reușit să aloce banii prevăzuți de STL doar în 2013. De atunci încoace, în fiecare an, Fondul Rutier a fost mai mic decât o cere Strategia. Asta înseamnă că, în fiecare an, s-au reparat mai puține drumuri decât ar fi trebuit și au rămas lucrări ne-executate. Aceste restanțe cresc nu numai ca număr, dar și ca grad de dificultate. Reabilitarea unui drum care trebuia reparat în 2016 va fi mult mai scumpă în 2019, pentru că, firește, starea drumului s-a deteriorat și mai tare între timp.

RESTANȚE: Fondul rutier și Strategia de transport și logistitică 2013-22, mil. lei

#3. Graba strică treaba

Poate cea mai vizibilă a programului Drumuri Bune e că… drumurile nu sunt foarte bune. Calitatea lucrărilor nu este uniformă și drumurile sunt uneori reparate în grabă, fiindcă termenii de executare a lucrărilor sunt foarte restrânși. Pe Internet au apărut deja videouri din mai multe localități în care oamenii rup cu mâna bucăți de drum proaspăt reparat. Nu e clar dacă asta e o dovadă a incapacității autorităților de a implementa un program de asemenea anvergură sau doar a intențiilor lor superficiale de a simula un proiect grandios în ajunul alegerilor. Așa sau altfel, mulți bani și multă muncă au fost cheltuite pe drumuri bune doar pentru Youtube.

Citiți întregul material pe SIC.md. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente