PD vrea ca toate partidele să semneze un cod de conduită. S-au semnat astfel de coduri la toate scrutinele de după 2009

pdm

Partidul Democrat a înaintat o scrisoare către CEC și CCA, prin care solicită să elaboreze un cod de conduită pentru toate partidele din Republica Moldova. Inițiativa, prezentată ca o noutate de PDM în cadrul brieffing-ului de astăzi este de fapt o practică obișnuită care s-a instituit și în anul 2014. Aceeași practică de fapt s-a instituit la majoritatea scrutinelor electorale, iar un Cod de Conduită a semnat și fruntașa PDM, Valentina Buliga, în 2011, când a candidat la primăria Chișinăului.

„Un cod, care să fie aplicat în timpul campaniei electorale, care pentru unele partide au început. De ce spunem lucru acesta, de oarece s-a observat că în ajunul campanei se duce în eroare cu informație anumiți alegători. Noi am văzut că pe parcursul ultimului timp, se observă mai multe încălcări grave ceea ce ține de legislația audiovizualului, și, în special, voi atenționa câteva partide politice care, noi am adus și exemple obiective care ar fi bine ca instituțiile abilitate ale statului să se preocupe de aceasta. Este vorba de PSRM, Platforma DA și PAS. Câteva momente care s-au observat în această perioadă. Fie este vorba de fura începutul campaniei electorale de câteva partide, fie este vorba de afișarea unor blocuri electorale care din punct de vedere legal nu există, fie este vorba de un fenomen, prin care unele partide, prin metode mascate, folosesc bani din străinătate, care vin să finanțeze partidele politice și este categoric interzis potrivit legislației în vigoare”, a punctat purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari.

Codul de conduită este de fapt o practică obișnuită fiind elaborat de CEC la toate scrutinele, cel puțin toate de după 2009. Câteva exemple de mai jos:

În anul 2011, atunci când Valentina Buliga a candidat la funcția de primar de capitală, aceasta a semnat un cod de conduită „pentru desfășurarea și reflectarea campaniei electorale la alegerile locale generale din 5 iunie 2011”.

În anul 2014, Liderul PSRM, Igor Dodon a semnat pe 23 octombrie Codul de Conduită pentru desfășurarea și reflectarea campaniei electorale Parlamentare din 30 noiembre. Acesta spunea că „iniţiativa CEC-ului de a semna Codul de Conduită este binevenită, iar PSRM este primul concurent din această campanie electorală care l-a semnat”.

În anul 2016, atunci când au fost alegerile Prezidențiale, candidații tot au fost invitați să semneze un cod de conduită.

Citește și: 

Parlamentul a decis. Alegerile parlamentare vor avea loc în 2019

A început perioada electorală pentru alegerile parlamentare din 2019. Ce trebuie să cunoști despre aceasta

(grafic) Care este numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente