(doc) Locuitorii Capitalei ar putea plăti taxe pentru animalele de companie. Ce mai propun autoritățile municipale

47390643_1582635278548380_3299768990640898048_o

Locuitorii Chișinăului ar putea plăti impozite pentru toate animalele de companie și vor fi obligați să le înregistreze contra unei taxe. Primăria Chișinău a publicat pentru dezbateri publice un proiect de Regulament privind întreținerea animalelor de companie și fără stăpân în municipiul Chișinău.

Regulamentul prevede crearea Serviciului Gestiunea Animalelor de Companie, care va monitoriza toate etapele vieții animalului și, implicit, toate acțiunile proprietarului, informează bizlaw.md

Potrivit Regulamentului, proprietarii de animale ar putea achita următoarele plăți:

#taxa pentru deținerea câinilor și pentru pisici nesterilizate;

#impozite speciale pentru animalele nesterilizate (cu excepția animalelor cărora le este contraindicată din motive de sănătate, confirmate  de medicul veterinar), care vor fi achitate anual de proprietarii pisicilor și cățeilor nesterilizați;

#taxa pentru înregistrarea animalului, stabilită anual de către Serviciul Gestiunea Animalelor de Companie.

De impozite va fi scutit curatorul animalelor (persoană care a luat asupra sa, în mod oficial, custodia animalului (animalelor) fără adăpost și care asigură animalele cu hrană, apă, supravegherea veterinară și care a semnat Acordul de responsabilitate cu Serviciul Gestiunea Animalelor de Companie). Acesta va fi eliberat de achitarea impozitelor pentru câini și i se vor oferi reduceri la sterilizarea sau vaccinarea animalelor respective.

Deși Regulamentul nu prevede suma impozitelor, potrivit unor surse este vorba de următoarelor plăți:

#180 de lei anual pentru fiecare câine sterilizat;

#90 de lei pentru fiecare pisică sterilizată;

#600 de lei pentru fiecare câine fertil;

#400 de lei pentru fiecare pisică fertilă.

Proiectul conține prevederi pentru toate etapele de viață ale animalului de la naștere până la deces, când veți obligat să obțineți de la veterinar certificat de constatare a decesului. Proprietarii vor fi obligați să notifice Serviciul Gestiunea Animalelor de Companie dacă vând sau dăruiesc animalul, dar și despre decesul lor. Totodată, nu vor mai putea fi donate animale persoanelor care nu au atins 18 ani. Prin urmare, va trebuie să evitați să oferiți animale în dar copiilor.

În baza Regulamentului, proprietarii vor fi obligați să-și vaccineze anual animalele împotriva bolilor. De asemenea, va fi obligatorie sterilizarea, începând cu vârsta de 6 luni, a câinilor și pisicilor fără rasă, metişilor și celor fără o valoare genetică.

Documentul mai prevede că toți câinii, pisicile, iepurii și dihorii de casă care se află la întreținerea persoanelor fizice sau juridice, indiferent de rasă, la atingerea vârstei de 3 luni, vor fi supuse înregistrării obligatorii prin introducerea informației despre acestea în Baza de Date Electronică Unică de identificare a animalelor din municipiul Chișinău, anterior de a fi vândute sau oferite gratuit, sau plimbate în locurile publice.

Proprietarii animalelor enumerate, la data intrării în vigoare a Regulamentului, vor fi obligați să pună la evidență și să înregistreze animalele în Baza de Date Electronică Unică în termen de un an de la data intrării în vigoare, anterior de a fi vândute sau oferite gratuit, vaccinate împotriva rabiei sau transmiterii în locuri publice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente