Cimitirul evreiesc din Chișinău va fi reabilitat și transformat într-un centru cultural istoric evreiesc. Acesta va include mai multe obiective istorice ale comunității evreiești, fiind un spațiu pentru comemorarea victimelor Holocaustului, dar și un punct de atracție pentru turiști.

Pentru a oferi Guvernului capacitatea necesară de a dezvolta centrul, cimitirul va fi  transferat din gestiunea Consiliului municipal Chișinău în subordinea Ministerului  Educației, Culturii și Cercetării. O hotărâre în acest sens a fost aprobată ieri de Executiv.  Documentul stabilește și sediul unde va fi amplasat Muzeul de istorie a evreilor din Republica Moldova  acesta va fi parte a centrului cultural și va contribui la conservarea patrimoniului evreiesc pe teritoriul țării noastre.

Recent, prim-ministrul a vizitat cimitirul evreiesc care la momentul actual se află în stare dezastruoasă – două treimi din cimitir sunt practic distruse. Atunci, șeful Executivului a solicitat elaborarea unui plan de acțiuni pentru reabilitarea acestuia și edificarea în acest loc a unui centru cultural istoric evreiesc.