Octavian Armașu va fi înlocuit în funcția de Ministru al Finanțelor de către unul din adjuncții săi, Ion Chicu, ce ocupă în prezent funcția de Secretar General. Decizia a fost anunțată de către Pavel Filip. Totuși, pentru a ajunge în funcție, acesta trebuie să fie acceptat și de către președintele Igor Dodon, care potrivit Constituției, semnează decretele de numire a membrilor cabinetului de miniștri.

„Era bine să fie continuată activitatea Ministerului. AM prezentat această candidatură. Urmează chiar astăzi să fac demersurile necesare. Chiar sper ca de această dată să nu se împotrivească domnul Dodon. Domnul Chicu este profesionist. Domnul Dodon spunea odată că nu va avea nimic împotriva oamenilor profesioniști”, a menționat Pavel Filip.

Amintim că Octavian Armașu va fi Guvernator al BNM, în locul lui Sergiu Cioclea, care și-a dat demisia la finalul lunii noiembrie 2018. Armașu a fost confirmat săptămâna trecută de plenul Parlamentului în funcția de Guvernator al BNM.

Potrivit legii, miniștrii în Guvern sunt numiți de către președintele Igor Dodon la propunerea șefului executivului, Pavel Filip. Primul, are dreptul să refuze numirea unui membru doar o singură dată, iar în cazul în care se insistă pe candidatură, Dodon trebuie să semneze. Totuși, dacă și atunci refuză, atunci de obicei se adresează Curții Constituționale care îi poate suspenda dreptul la semnătură pe acest subiect, în locul săi fiind fie Andrian Candu, fie Pavel Filip.