Președintele AȘM, Gheorghe Duca și-a anunțat demisia. Anunțul este făcut public într-un discur publicat pe pagina instituției. Datorită faptului că funcția sa înseamnă implicit calitatea de membru a Guvernului, asta l-a făcut cel mai longeviv membru de executiv.

„V-am întrunit astăzi la această ședință extraordinară pentru a vă informa despre decizia de a mă retrage din funcția de președinte al AȘM din motive de sănătate. Cu această ocazie țin să vă mulțumesc tuturor pentru colaborarea fructuoasă pe care am avut-o pe parcursul anilor ”, a menționat Duca în cadrul discursului său.

Gheorghe Duca este membru de Guvern din anul 2001. În perioada 2001-2004 acesta a deținut în cadrul Guvernului Tarlev funcția de  Ministru al Ecologiei, Construcțiilor și Dezvoltării Teritoriului. Din anul 2004 acesta a deținut funcția de Președinte a Academiei de Științe a Moldovei.

În tot această perioadă, cât Duca s-a aflat în această funcție, pe la conducerea țării au trecut 6 președinți (Voronin, Ghimpu, Filat, Lupu, Timofti și Dodon) dar și 10 prim-miniștri (Tarlev, Greceanîi, Pîrlog, Filat, Leancă, Gaburici, Gherman, Streleț, Brega, Filip)