Printre numeroasele complexe din epoca romană târzie, descoperite în urma săpăturilor arheologice preventive din acest an în situl Milești III (satul Milești, r-nul Nisporeni), se numără și o locuință adâncită, dezvelită însă, deocamdată, doar parțial. Complexul are o formă patrulateră, cu o suprafață de peste 12 m.p., fiind prevăzută cu o groapă mare în mijloc și o vatră de formă ovală de mici dimensiuni, amenajată parțial pe un sol umblat, în partea de NV a locuinței.
La nivelul instalației de foc, la adâncimea de cca 1 m de la suprafața solului, în zona centrală a gropii amintite, dar mai sus cu cca 1 m de la fundul acesteia, a fost depistată o platformă din plăci mari de gresie, ce intră sub peretele de Sud al săpăturii. Din solul de umplutură a locuinței au fost recuperate câteva piese de inventar (trei fusaiole și două jetoane de lut ars, două pietre de ascuțit, două cuie și o bucată de zgură de fier), numeroase fragmente de vase ceramice lucrate la roată din pastă fină și zgrunțuroasă și de amfore romane, precum și resturi faunistice, scrie Agenția Națională de Arheologie.
La baza complexului, ce se află la adâncimea de circa 2 m de la suprafața solului, a fost gasit un vas de lut fragmentar lucrat cu mâna, de traditie Wielbark, ce se datează în fazele timpurii ale culturii Sântana de Mureș-Cerneahov.
O întreagă descriere despre această descoperire recentă o puteți viziona în videoul de mai jos.