(video) Abuzul asupra copiilor și situația gravă din grădinițe trebuie oprite imediat. Ce propun Alina și Ion Andronache în acest sens

collage

Ziua Internaţională de prevenire a abuzului asupra copilului este marcată anual la 19 noiembrie, pentru că, la nivel mondial, abuzul asupra acestora continuă să reprezinte o temă tabu în foarte multe comunităţi. În acest context, dar și în urma situațiilor de criză din grădinițele din țară, Alina Andronache, autoarea Vlogului unei Mame Feministe, dar și soțul acesteia Ion Andronache vorbesc pe această temă.

„Cu regret, educația prin violență este o normalitate în societatea noastră, fie că vorbim despre familie, grădiniță, școală, stradă sau spațiul public. În contextul acestei zile, vrem să vă vorbim despre cazul de abuz asupra copiilor din grădinița nr 185 din Chișinău, despre care cu siguranță ați auzit. Caz care a zguduit toată Moldova”, spune Alina Andronache.

„Sistemul educațional preșcolar astăzi este lăsat de izbeliște de către autorități, iar cei care suferă sunt copiii noștri. Educația preșcolară este baza dezvoltării unui copil, contribuie  la dezvoltarea psihică a copilului și dezvoltarea diverselor abilități necesare pentru viitor”, explică Ion Andronache. 

Alina descrie experiența ei legată de grădinița de stat. Iată ce spune: „Noi avem 3 copii, iar doi dintre ei merg la grădiniță. De mai mult de 3 ani am făcut cunoștință cu sistemul preșcolar de stat și cunoaștem toate problemele cu care se confruntă copiii și părinții în aceste instituții, iar probleme sunt multe.”

Ion adaugă că: „Începând cu taxa de intrare în grădiniță, care este chipurile este „benevolă”, însă fără ea nu îți primește copilul la grădiniță și terminând cu toate cheltuielile la care suntem supuși pentru confortul copiilor, fondurile grupei și a grădiniței. Grupe în care copiii sunt lăsați cu oricine sau în care lucrează o singură educatoare fără a avea vreun ajutor.”

„Grădinițele cu zero transparență sau cu o mimare a transparenței financiare, unde dacă te încumeți să ceri un raport detaliat pe venituri și cheltuieli ești privit ca o oaie neagră inclusiv și de părinți. Atunci când vine vreo comisie în grădinițe, părinții trebuie repejor să strângă bani pentru a face ca totul să arate frumos. Cât vom mai răbda sau ce așteptăm noi părinții?! Postările și revoltele de pe Facebook nu schimbă situația. Autoritățile nu pun prioritate pe educația preșcolară și nu vor pune niciodată dacă noi nu vom cere asta de la ei. E timpul să ne implicăm prin petiții, prin proteste și cereri concrete de la autorități. E timpul să insistăm, zice Alina Andronache.

Ion Andronache îndeamnă oamenii să semneze petiția lansată de Grupul Părinți Solidari. „Dacă încă mai stați la dubii să semnați și să vă implicați sau nu, atunci gândiți-vă că în locul acestor copii abuzați în grădinița nr 185 poate fi copilul vostru, iar voi nici nu veți ști despre asta.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente