Banca Națională a Moldovei a anunțat că rata inflației se va micșora până la sfârșitului anului până la pragul de 1.9%

leulmd
Foto: Today.md

Banca Națională a Moldovei a anunțat că rata inflației se va micșora până la sfârșitului anului până la pragul de 1.9% urmând ca de anul viitor (2019) evoluția acesteia să fie ascendentă.

Se estimează că soldul datoriei de stat la 31 decembrie 2019 va fi de 62.9 miliarde de lei, în creștere cu 5.9 miliarde de lei față de valoarea planificată pentru sfârșitului anului 2018, în timp ce datoria internă de stat este prognozată la 25.79 miliarde lei iar datoria externă la 36.97 miliarde lei.

Dacă ne raportăm la PIB, ponderea datoriei de stat la finelele anului 2019 va fi în jur de pragul de 30%.

Legat de cursul valutar, acesta se menține relativ stabil, evoluția pe piața valutară fiind condiționată de mai mulți factori interni și externi, cum ar fi incertitudinea pe plan regional și deprecierea rublei rusești.

Apropierea alegerilor parlamentare (pe 24 februarie 2019) va influența leul moldovenesc, economistul Veaceslav Ioniță afirmând că:

„De doi ani și șapte luni, leul moldovenesc continuă să se aprecieze față de valutele de referință euro și dolar. Începând cu ianuarie – februarie 2016, leul s-a apreciat cu 23% față de dolar și cu 15% comparativ cu euro. Economistul IDIȘ „Viitorul”, Veaceslav Ioniță afirmă că vom asista la o ușoară deprecierea a monedei naționale, dar în alegeri vom intra cu un leul stabil.”

Anunțarea unor măsuri, cum e cea cu creșterea pensiilor din 1 ianuarie 2019 a persoanelor cu pensii mai mici de 1589 de lei care vor primi cu 10% este posibil să deprecieze moneda națională (MDL) dacă nu se precizează cu claritate sursele de finanțare ale acestei creșteri. De asemenea pentru bugetării din toate domeniile (educație, sănătate, asistența socială) s-a anunțat o majorare a salariilor al cărui efort financiar este estimat pentru perioada 2019-2021 la 3,9 miliarde de lei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente