Internetul trebuie sa fie sigur. Lecții importante pentru Secolul XXI

Moldcell-CyberWeek18-Diez-960×480

Trăim într-o lume în care democrația se consideră a fi sistemul politic ideal, pentru că ne oferă posibilitatea sa ne exprimăm opinia și să votăm pentru ceea ce ne place sau nu.

Yuval Noah Harari, faimosul futurolog și autorul cărților „Homo Sapiens” și „Homo Deus”, în noua sa carte „21 de lecții pentru secolul XXI”, întreabă dacă cineva dintre noi a votat vreodată pro sau contra apariției Internetului. Răspunsul este Nu, însă acesta timp de 20 de ani a reușit să schimbe totalmente viața oamenilor, felul în care lucrează, se distrează, învață, călătoresc, comunică, fac cumpărături – felul în care trăiesc.

Poate că e greu de crezut, însă Moldova este pe locul trei în lume și pe primul loc în Europa la viteza Internetului. Acest motiv de mândrie se datorează sectorului de telecomunicații din țară. Compania Moldcell, unul dintre principalii actori al acestuia, a investit și continuă așa numitele investiții “smart” în extinderea și calitatea rețelei, pentru ca utilizatorii să se poată bucura de internet avantajos și de calitate, în același timp. Viteza înaltă a internetului, prin extinderea, în mod constant, a acoperirii 4G pe tot teritoriul țării și creșterea capacității rețelei, este una din prioritățile companiei. Abonații Moldcell se bucură din plin de aceasta, iar dublarea traficului internet generat pe parcursul acestui an, în special în zona de Nord a țării, confirmă acest fapt.

Totodată, experiența pe internet trebuie să fie și sigură. Acesta este un principiu fundamental al responsabilității social corporative a companiei Moldcell, care a fost partenerul Moldova Cyber Week 2018, cel mai important eveniment de la noi din țară dedicat securității cibernetice, reunind experți din mai multe țări. Protecția datelor cu caracter personal, securitatea informațională, siguranța online a copiilor, soluție de control parental, atelier practic pentru copii – compania Moldcell a împărtășit cunoștințele și know-how-ul său în domeniu cu experții, societatea civilă, părinții și copii în cadrul Moldova Cyber Week 2018.

Diana Buciușcan, Specialist pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal Moldcell și unicul expert din Moldova cu certificare internațională în protecția datelor cu caracter personal (CIPP/E), a vorbit despre experiența Moldcell ca exemplu de bune-practici în acest sens și despre reglementările la nivel european.

În cadrul evenimentului, a fost dedicată o zi exclusiv siguranței online a copiilor în cadrul căreia Moldcell a povestit despre proiectul educațional ”Internet fără griji”, rezultatele acestuia și interesul extrem de mare din partea participanților, ceea ce confirmă necesitatea abordării subiectului siguranței online a copiilor în țara noastră. Pe lângă componenta educațională, uneori este nevoie și de soluții tehnice de protecție online. Soluția de control parental Kaspersky Safe Kids de la Moldcell, lansată în premieră în Moldova în 2017, este unica soluție de acest gen din țară și unul din instrumentele de bază în vederea prevenirii riscurilor online pentru copii. În paralel, echipa Moldcell, împreună cu Tekwill Academy Kids, a desfășurat un atelier de robotică ”Internet fără griji”, adaptat siguranței copiilor în mediul online.

Internetul trebuie sa fie sigur. Siguranța pe internet, în general, și siguranța copiilor online este partea indispensabilă a agendei Moldcell, care continuă să ofere internet de calitate, iar prin eforturi comune, cunoștințe și nivelul înalt de conștientizare al riscurilor și metodelor de prevenire ale acestora, poate deveni și sigur.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente