Un moldovean a devenit director executiv la Federația Internațională de Șah. Află cine este acesta

FIDE_4PB2018_London_1

În cadrul reuniunii membrilor Federației Internaționale de Șah (FIDE), din Londra, la inițiativa președintelui Arkady Dvorkovich, moldoveanul Victor Bologan a fost desemnat directorul executiv al acestei organizații. Victor Viorel Bologan are 46 de ani, este un șahist din Republica Moldova, mare maestru internațional.

La vârsta de aproximativ 7 ani, viitorul campion mondial a învățat să joace șah, fiind îndrumat de tatăl său. Mai târziu, în toamna anului 1981, a început să frecventeze antrenamentele conduse de primul său antrenor Ion Solonar. Încă după 3 ani, la finele anului 1984 i se acordă deja titlul de candidat de maestru.

În 1988 a absolvit școala cu specializare în limba spaniolă Nr 19. Timp de un a lucrat la Clubul Republican de Șah și Dame din Chisinău. În vara anului 1989 a susținut cu succes examenele de admitere la catedra de șah a Institutului de Educație Fizică si Sport din Moscova. Tot acolo a început colaborarea cu marele maestru leton Zigurds Lanka. În 1993 a absolvit Institutul și în același an a fost admis la doctorat la Academia de Educație Fizică si Sport din Rusia. Între timp, a început antrenamentele cu renumitul antrenor rus Mark Dvorețki.

Anul 1991 a fost unul hotărâtor în cariera sa. A îndeplinit 4 norme de mare maestru și a evoluat destul de reușit la ultimul campionat al URSS, unde a obținut locul 7, iar pe 1 ianuarie 1992 este clasat al 52-lea în clasamentul FIDE. Ulterior, Victor Bologan a depășit propria performanță, clasându-se la 1 iulie 1994 pe locul 50, la 1 ianuarie 2001 pe locul 19, iar la 1 aprilie 2005 a urcat pe locul 18 în lume cu un total de 2700 puncte ELO.

Timp de 7 ani a evoluat în liga germană pentru echipa din Dresda. Pe parcursul anilor 1993-1995 a apărat culorile clubului din Belfort (Franța). În perioada 1995-1997 a jucat pentru clubul „Tattransgaz” din Kazan, cu care în 1996 a devenit câștigător al Cupei Campionilor Europeni. În 1997, după succesul de la New York, Victor Bologan a decis să renunțe la șah și până în decembrie 1997 s-a ocupat cu tranzacțiile cu hârtii de valoare. Criza economică din Rusia din anii 1997-1998 îl reîntoarce pe Victor la tabla de șah, plus la aceasta, i se oferă dreptul de a reprezenta Republica Moldova la primul Campionat Mondial din Groningen, la care a învins în prima rundă, dar a pierdut în cea de a doua.

Anul 2000 a devenit unul deosebit de fructuos în cariera lui Bologan, el reușind o serie de 4 turnee câștigate consecutiv la Minsk, Beijing, Poikovskii, Buenos Aires. Pe data de 1 ianuarie 2001 ajunse pe poziția 19 mondială cu coeficientul Elo 2684.

Fédération Internationale des Échecs (FIDE) în traducere „Federația Internațională de Șah” este o organizație internațională care unește toate federațiile naționale de șah. În același timp se ocupă cu popularizarea acestui sport, organizează diferite competiții, desemnează cu titluri pe sportivii emeriți. FIDE a fost creată pe data de 20 iulie 1924, la Paris. Sloganul organizației este „Noi suntem o familie unită”.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente