Termometrele și alte dispozitive cu mercur vor fi interzise în Moldova. Când va intra în vigoare legea

Ce-să-faci-după-ce-ai-spart-un-termometru

În contextul, cazului înregistrat la o grădiniţă din capitală, unde mai multe termometre cu mercur s-au spart, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale atenţionează populația privind necesitatea respectării normelor de utilizare a dispozitivelor medicale ce conțin mercur.

Mercurul, cel mai toxic element non-radioactiv de pe Pământ, fiind un element chimic lichid care se regăseşte în termometre medicale, barometre, amalgame, lămpi, etc. Cu toate că, conţinutul de mercur în termometre este de 2 g, chiar și la concentrații mici între 0,7–42 μg/m3, pot surveni simptome grave asupra sănătăţii umane.

În corespundere cu prevederile legii privind ratificarea Convenţiei de la Minamata, din data de 1 ianuarie 2021 în Republica Moldova va fi interzis importul, plasarea pe piaţă şi exportul produselor cu conţinut de mercur. Până atunci, mai exact până în anul 2020 se planifică treptat implementarea acestor clauze.

Conform regulamentul sanitar pentru instituţiile de educaţie timpurie, pentru organizarea primirii copiilor în vestiar trebuie să fie termometre inofensive, suficiente pentru efectuarea termometriei matinale, iar recomandarea specialiştilor este optarea pentru termometrele pe bază de alcool.

#Ce facem atunci când se strică un termometru cu mercur

În cazul deversărilor care includ mercurul (precum în cazul termometrelor cu conținut mercuric sau al becurilor fluorescente), sunt întrebuințate anumite tehnici de îndepărtare al metalului pentru a evita expunerea și captarea acestuia. Procedural, picăturile de mercur trebuie să fie unite pe o suprafață netedă pentru a fi îndepărtate cu o pipetă sau trebuie direcționat într-un recipient. Aspiratoarele şi măturile cauzează dispersarea mercurului într-un grad mai mare, nefiind indicată utilizarea acestora. Materialele cu suprafața poroasă și textilele nu sunt eficiente în înlăturarea tuturor urmelor de mercur, fiind indicată debarasarea acestora în urma expunerii cu mercur.

Este foarte importantă evacuarea persoanelor din încăperea unde s-a produs spargerea unuia sau mai multor termometre şi blocarea uşii de la intrare care trebuie să fie acoperită cu o peliculă, în aşa caz să fie exclusă răspândirea vaporilor cu conţinut de mercur în alte încăperi. Ulterior, este indicat să fie curăţată intens şi aerisită bine odaia prin ventilare de tip flux.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente