Comisia juridică a Parlamentului a luat în considerare recomandarea de anulare a restricției de agitație electorală în ziua tăcerii și ziua votului, ca să nu mai servească drept pretext pentru anularea alegerilor. Despre aceasta a scris pe Facebook Andrian Candu.

Acesta a mai precizat că raportul cu privire la analiza, expertiza și evaluarea legislaţiei electorale, care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chişinău, a fost finalizat.

„Apreciez mult decizia comisiei parlamentare de a lua în considerare propunerea Asociației Promo-LEX și a altor parteneri de dialog de a exclude din lista faptelor ilicite/restricțiilor asupra agitației electorale în ziua alegerilor și ziua precedentă alegerilor, întrucât practica internațională nu este una unitară, iar într-un șir de state cu democrații consacrate introducerea în legislația electorală a prevederilor privind ziua tăcerii au fost considerate drept încălcare a dreptului la exprimare și declarate neconstituționale”, a spus Candu.

Președintele Parlamentului a ținut să declarat că în Moldova au mai fost cazuri de anulare ale alegerilor. „Anularea rezultatelor alegerilor în practica electorală a Republicii Moldova nu este fără precedent (cel puțin 32 de cazuri de anulare a alegerilor pe diverse motive au fost înregistrate anterior) și că există o diferență sensibilă între îndemnul la vot și agitația electorală.”