În primăvara anului 2019, moldovenii ar putea avea o vacanță de 16 zile cauzată de sărbătorile pascale, 1 mai și 9 mai. În acest sens, guvernul a venit cu o propunere pentru cetățeni să participe la elaborarea unui calendar cu zile de odină și lucrătoare în această perioadă pentru a eficientiza activitatea principalelor strucuri ale statului.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a publicat anunțul cu privire la inițierea procesului de elaborarea a proiectului hotărîrii Guvernului „Cu privire la transferul unor zile de odihnă în anul 2019”, în scopul utilizării optime de către salariaţi a zilelor de repaus şi de sărbătoare nelucrătoare în anul 2019.

Activistul civic, Rodion Gavriloi, a propus deja 2 idei pe marginea acestei inițiative.

Planul A: El sugerează ca să fie proclamate 3 zile de odihnă (30 aprilie, 2-3 mai), în acest fel se va crea o minivacanță de 10 zile (27, 28, 29, 30 aprilie, 1, 2, 3, 4, 5, 6 mai) care va cuprinde Sf.Paști, Paștile Blajinilor, Ziua Internațională a Solidarității oamenilor Muncii. Recuperarea în zilele de 20 aprilie , 11, 18 mai.

Planul B: A proclama 3 zile de odihnă (7, 8, 10 aprilie), astfel se va crea o minivacanță de 9 zile (4, 5,6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 aprilie) care va cuprinde: Paștile Blajinilor, Ziua Victoriei/Ziua Europei. Recuperarea  în zilele de 6, 20 aprilie, 18 mai.

Propunerile urmează a fi transmise până la data de 9 noiembrie. Persoana de contact este Viorica Revenco, consultant principal Direcția politici în domeniul raporturilor de muncă și parteneriatului social. Sugestiile le puteți expune la numărul de telefon  022-26-88-50 sau la poșta electronică [email protected]

Totodată, puteți scrie opiniile Dvs. în comentariile sub această știre, iar redacția #diez va sintetiza sugestiile într-o scrisoare care va fi expediată pe poșta menționată mai sus.

Vă amintim că, în luna august, moldovenii au avut o minivacanță de 9 zile, o decizie a guvernului dur criticată din cauza că ea nu a fost luată cu ceva timp înainte și că oamenii nu și-au putut programa odihna din timp.