În premieră pentru Etiopia, președintele țării a fost desemnată o femeie. Ce funcții-cheie a ocupat în trecut

_104024900_presreuters

În Etopia a fost aleasă pentru prima dată o femeie în funcţia de preşedinte. Sahle-Work Zewde a fost desemnată de parlamentari, joi, pentru a reprezenta statul. Învestirea ei vine în contextul în care fostul preşedinte a demisionat. 

Sahle-Work Zewde este cel de-al patrulea preşedinte al Etiopiei. Aceasta va avea un mandat care durează şase ani şi poate fi realeasă încă o dată.

Şeful statului din Etiopia are o funcţie mai mult onorifică, în care responsabilităţile sale sunt simbolice. Puterea se află în principal în mâinile premierului, care reprezintă ţara la marile summituri internaţionale.

Sahle-Work (68 de ani), diplomată de carieră, a devenit astfel cel de-al patrulea şef de stat în Etiopia de la adoptarea Constituţiei ţării în 1995. Legea Fundamentală prevede că un preşedinte poate fi ales pentru maximum două mandate a câte şase ani.

Ea a fost până acum reprezentanta specială a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, la Uniunea Africană (UA). Anterior a fost ambasadoare în Franţa, în Djibouti, în Senegal, şi reprezentanta permanentă a Etiopiei la Autoritatea interguvernamentală pentru dezvoltare (Igad), blocul regional est-african.

Înainte de a o desemna pe Sahle-Work, cele două camere ale parlamentului au aprobat demisia lui Mulatu Teshone din funcţia de preşedinte, pe care el o ocupa din 2013.

Etipoia este un stat fără ieșire la mare situat în Cornul Africii. Se învecinează cu Eritreea la nord, cu Sudanul de Sud și Sudan la vest, Kenya la sud, Somalia la est și Djibouti la nord-est. Ocupă locul 27 din lume după suprafața totală a țării, aceasta constituie 1.127.127 km².

Economia Etiopiei este bazată pe agricultură care absoarbe 45% din PIB, 90% din exporturi și 80% din forța de lucru. Produsul principal este cafeaua, destinată aproape toată exportului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente