Părinții vor putea monitoriza online meniul școlar al copilului său. Un expert lituanian va contribui la îmbunătățirea sistemului de alimentație în școli

alimentatie-copii-gradinita-840×420

Guvernul intenționează să implementeze un model european de organizare a alimentației în instituțiile educaționale. În acest sens, guvernul își dorește să preia cele mai bune practici internaționale în acest domeniu.

Prin urmare, tema îmbunătățirii alimentației copiilor și elevilor în școli și grădinițe a fost discutată în cadrul unei întrevederi dintre prim-ministrului Pavel Filip și reprezentantul unei companii din Lituania. Aceasta are o experiență de peste 15 ani în domeniu și asigură, în prezent, alimentația publică în mai multe instituții educaționale din țările Baltice și din Ucraina.

Potrivit informației prezentate, actualul sistem de alimentație în școli și grădinițe din țara noastră este depășit și se confruntă cu mai multe probleme. Între acestea – lipsa personalului calificat, salariile mici, procesul anevoios și ineficient de achiziții, utilajul învechit, cheltuieli neargumentate și utilizarea ineficientă a banilor publici. În opinia specialiștilor, aceste probleme pot fi depășite prin implementarea unui concept modern de organizare a alimentației în instituțiile educaționale, iar modelul lituanian ar putea fi un exemplu în acest sens. De asemenea, este nevoie de implementat un sistem informațional, care să ofere părinților posibilitatea să monitorizeze online alimentarea copiilor. În funcție de mărimea instituției, bucatele pot fi pregătite pe loc sau furnizate de compania de catering. Sunt optimizate și cheltuielile de logistică și achiziție.

În urma discuțiilor, prim-ministrul a dispus crearea unui grup de lucru cu participarea reprezentanților Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ministerului Finanțelor și ai companiei lituaniene pentru a efectua o analiză detaliată a costurilor și a elabora un proiect privind pilotarea noului model de organizare a alimentației în instituțiile educaționale în unul din raioanele țării.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente