(foto) Copii din Rîbnița și Rezina pot practica șahul în cadrul celor două instituții renovate de Uniunea Europeană

Turneu intre copiii de pe ambele maluri ale Nistrului

Copii din Rîbnița și Rezina își dezvoltă gândirea analitică la școlile de șah, renovate de UE. Cele două instituții au fost modernizate grație unui proiect unic „Șahul fără frontiere”, implementat de Federația de Șah a Moldovei.

Școala de șah din Rezina activează în incinta Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun”, instituție în care învață peste 900 de copii. Deschiderea școlii de șah le va permite copiilor pasionați de șah să cunoască mai multe despre acest sport și să îl practice la ei la școală.

Scoala de sah din Rezina

„Vă felicit pentru că ați ales să jucați șah. Șahul nu este doar un joc distractiv – este, de asemenea, un exercițiu excelent pentru a vă ajuta creierul să se dezvolte și pentru a cultiva o serie de alte abilități importante, care vă vor ajuta mai târziu în viață”, a spus Stefan Liller, reprezentant permanent adjunct UNDP Moldova.

Ambasadorul UE Peter Michalko

Cea de a doua instituție renovată este școala de șah din Râbnița. Ilia Martinovici, deținătorul titlului de campion european în 2015, este unul dintre elevii care a învățat despre regulile jocului la această școală.

Ambele școli au fost reparate, dotate cu mobilier, echipament și manuale de specialitate. Acestea sunt accesibile pentru persoanele cu nevoie speciale. Lecțiile de șah sunt gratuite. Antrenori au beneficiat de instruiri specializate.

Ambasadorul UE Peter Michalko a nucat o partida de sah cu Ilia Matrinovici, campion european 2015

„Este un proiect unic și ne bucurăm că am beneficiat de sprijin european pentru a-l realiza. Ambele centre pot găzdui competiții de nivel național. Sunt sigur că prin competițiile comune vom spori încrederea între cele două maluri ale Nistrului”, a spus Serghei Bargan, reprezentantul Federația de Șah a Moldovei.

Investiția Uniunii Europene în acest proiect se ridică la 110 mii euro și a fost acordată în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

Ribnita, stanga Nistrului

 

Turneu intre copiii de pe ambele maluri ale Nistrului

Școlile de șah din Rezina și Râbnița se numără printre cele 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul acestui program, acesta contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea liderilor locali în proiecte comune.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente