O clădire din spatele Catedralei Mitropolitane din centrul Chișinăului a fost cuprinsă de flăcări în seara de 20 octombrie.

Ofițerul de presă a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, a precizat că incendiul a survenit în urma unui scurtcircuit la un transformator electric, iar la scurt timp a fost localizat incendiul, scrie Ziarul de Gardă.

Pușcașu spune că arderea propriu-zisă nu a avut loc și nimeni nu a avut de suferit. Suma pagubei urmează să fie stabilită. Ofițerul de presă a menționat că nu cunoaște dacă cladirea unde a avut loc scurcircuitul aparține Catedralei, însă din imaginile surprinse de trecători se observă că este vorba despre clădirea tehnică unde este o stație termică.

incendiu1 incendiu2 incendiu3

Terenul din spatele catedralei aparține secretarului Mitropoliei, Vadim Cheibaș. El a afirmat anterior pentru Pro TV că l-ar fi procurat în 2015, când a aflat de pe internet că Termoelectrica vinde stația și a câștigat licitația publică. Deși figurează în acte ca proprietar, Cheibaș a afirmat că terenul ar aparține așa-numitei Comunități Religioase, care atunci nu avea statut juridic.

Tot, în 2017, Consiliului Municipal Chișinău a votat un concept potrivit căruia pe terenul de 700 de metri pătrați Mitropolia Moldovei ar putea ridica o parohie. Anexa urma să fie dotată cu un grup sanitar și camere unde preoții să-și poată schimba hainele, iar banii necesari urmau să fie colectați din donații.

Despre construcția parohiei s-a discutat încă din 2011, însă proiectul a fost respins în repetate rânduri de către aleșii locali. Încă prin 2017, la stația termică aveau loc lucrări de reparație a țevilor