Președintele Turciei, Recep Erdogan urmează să semneze alături de gazda sa, Igor Dodon o declarație de colaborare între Republica Moldova și Turcia. Igor Dodon a comparat evenimentele din 7 aprilie 2009 cu tentativa de lovitură de stat din Istanbul.

„Între statele noastre sunt relații prietenești mai bine de 26 de ani. Azi este o zi istorică deoarece am decis să creăm un Consiliul de Cooperare strategică între statele noastre. Turcia este partenerul strategic al Republicii Moldova”, a declarat Igor Dodon.

„Edificiul dat (președinția) , a fost distrus în urma unei tentative de lovitură de stat pe 7 aprilie 2009. Prietenul nostru Președintele Turciei a trecut prin ceva similar cu ceva ani în urmă – o tentativă de lovitură de stat. Când m-am adresat, prietenul nostru a răspuns imediat”, a mai declarat Dodon.

„Acest proiect este un simbol de prietenie a poporului turc față de poporul Moldovei. Pentru noi nu au nici o importanță. Turcia va fi în continuare binevoitoare față de prietenosul popor moldovenesc”, a punctat Erdogan.

Dodon a amintit și de faptul că Sabia lui Ștefan cel Mare este de la Istanbul și a menționat că a cerut poate să aducă o copie sau chiar Sabia lui Ștefan cel Mare.

„Am vorbit cu Ministrul Culturii și va trimite o copie a Sabiei lui Ștefan cel Mare. Ea este un unicat și nu poate fi scoasă înafara muzeului. Dar cum am făcut o copie pe care am dat-o poporului Român, așa vom face și pentru poporul moldovean”, a mai spus Erdogan.

Dodon l-a decorat ulterior pe Erdogan cu Ordinul Republicii.

Imagini live mai jos: