Ghid pentru jucătorii noi: Tot ce trebuie să știi despre Campionatul de „Ce? Unde? Când?”

camp4

Campionatul CUC a apărut în anul 2002 la inițiativa unor tineri care doreau să se adune cât de cât regulat, să scrie întrebări de logică și cunoștințe și să le joace. Primele două campionate au fost câștigate de echipa Kapra.

Găsiți aici vitrina cu trofee câștigate până acum de diverse echipe.

Cine organizează competiția?

camp7

Campionatul CUC este organizat sub egida Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale, o asociație obștească înregistrată în anul 2008 și care are ca scop promovarea jocurilor intelectuale. Cu toate că este un eveniment CMJI, Campionatul CUC este desfășurat cu eforturi comune de și pentru participanți. Echipele mai experimentate depun mai mult efort, fiind responsabile de organizarea etapelor, iar echipele mai noi contribuie cu câteva întrebări care vor fi jucate la una dintre etape.

Găsiți aici statutul CMJI AO 

Cum vă puteți înregistra în competiție?

Completând formularul

camp1

Pentru echipele din Ligi și (eventual) Divizii participarea este gratuită. Echipele din SL vor contribui în acest sezon cu o taxă simbolică ce se va duce în mare parte pentru premii destinate echipelor tinere.

Nivele valorice

Treapta de sus a Campionatului CUC este Superliga. Aici joacă cele mai bune 7 echipe (stabilite conform rezultatelor din sezonul precedent). Următoarea treaptă sunt Ligile. În Campionat sunt 3 Ligi egale ca nivel, fiecare fiind compusă din 7 echipe. Echipele din Ligi au ca scop principal câștigarea propriei Ligi și promovarea în SL. Câștigătoarea Campionatului este echipa din SL cu cel mai bun rezultat.

Care este structura competiției?

camp2

Campionatul CUC decurge pe parcursul a 7 etape, de obicei duminica, cu o pauză de o săptămână înainte de ultima etapă. Fiecare etapă este compusă din 40 de întrebări (anterior se jucau 50) divizate în 5 runde. În fiecare rundă, echipa joacă un duel cu o altă echipă din același grup. În caz de victorie, echipa acumulează 2 puncte, la egal – 1 puncte, iar la pierdere – 0 puncte. Astfel, o echipă poate acumula cel mult 10 puncte per etapă și 60 de puncte per Campionat (la una dintre etape nu participă, ajutând la organizare).

Echipele

Se joacă în echipe de 6 jucători. Echipele pot avea jucători de rezervă care să se schimbe între runde sau pot veni în componență incompletă. Echipele se formează din prieteni/ colegi sau cu scop competițional (de obicei, în faza a doua). Nu există limite inferioare sau superioare de vârstă, dar se întâlnesc mai rar elevi de gimnaziu.

camp3

Întrebările

Întrebările sunt citite de un prezentator, de obicei din SL. După ce întrebarea a fost citită, echipele au un minut pentru discuție și încă 10 secunde pentru a foița cu răspunsul (fișa de răspuns conține numele echipei, numărul întrebării și răspunsul dat). După aceasta, prezentatorul citește răspunsul corect, eventualele comentarii și autorul întrebării. Organizatorii duc evidența răspunsurilor corecte care uneori pot să fie afișate live.

Tipologia întrebărilor – întrebări care, de obicei, combină logica, cunoștințele, atenția și capacitatea de a face legătura între diverse informații.

Găsiți aici multe pachete jucate anterior.

camp5

Ce presupune organizarea unei etape?

Fiecare echipă din Ligi are o etapă atribuită. Cu câteva zile înainte de etapă, căpitanul echipei va colecta aproximativ 10 întrebări de la colegii săi și le va expedia unui membru al echipei din SL. În ziua etapei, câțiva membri ai echipei vor veni la joc și vor ajuta la procesul de organizare (colectarea răspunsurilor, evidența rezultatelor, aranjarea sălii, etc).

Alte detalii

#. Competiția a început la Chișinău, însă acum este jucată în paralel și în alte localități (organizatorii sunt deschiși în continuare pentru noi colaborări). Pentru fiecare etapă facem o statistică totală a rezultatelor.

#. Campionii joacă la Ședința Elitară ce are loc în inter-sezon și au ocazia să devină Magiștri ai Clubului.
#.  Campionatul CUC este una dintre activitățile CMJI. Pentru a urmări ce se mai organizează, vizitați paginile www.cuc.md și https://www.facebook.com/cuc.moldova

camp6

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente