Ziua Națională a Vinului 2018 a adunat aproximativ 120 de mii de oameni care au sărbătorit produsul mândriei naționale în Piața Marii Adunări Naționale. Festivalul a oferit o oportunitate unică locuitorilor țării, dar și turiștilor de peste hotare de a descoperi și de a aprecia vinul moldovenesc ca un produs de înaltă calitate, în lumina tradiţiilor şi istoriei noastre milenare.

#Ziua Națională a Vinului 2018 – încă un pas spre un consum de vin moderat.

În acest an, sărbătoarea cu genericul „Vin din sufletul Moldovei” s-a materializat în rezultate ce confirmă tendința spre un consum corect și moderat al Vinului Moldovei. Timp de două zile vizitatorii sărbătorii au cumpărat 83 de mii de sticle de vin și au degustat aproximativ 10 mii de sticle de vin. Fiecare al 4-lea vizitator a explorat diversitatea vinurilor moldovenești cu Indicație Geografică Protejată în baza „Carnetului Degustatorului”, care a ghidat oaspeții evenimentului prin cele 60 de standuri ale producătorilor, oferind posibilitatea de a degusta 12 vinuri de calitate.

Sute de oameni au trecut pe la „Școala Vinului”, unde au avut parte de master-class-uri oenogastronomice organizate de Oficiul Național al Viei și Vinului. Pentru a promova consumul corect și moderat de vin, tot aici au fost distribuite 600 de etiloteste de unică folosință, iar 400 de vizitatori care și-au măsurat concentrația de alcool în aerul expirat au primit recomandările necesare privind comportamentul de mai departe pe parcursul sărbătorii precum și un extras din legislația cu privire la pedepsele pentru depășirea normelor admise a gradului de alcoolemie.

#„Vinul Moldovei”, promovat în toate colțurile lumii

Ziua Națională a Vinului este cea mai importantă sărbătoare pentru industria vitivinicolă – o ramură strategică a economiei Republicii Moldova. Peste 150.000 de moldoveni muncesc din suflet la crearea acestui produs strategic al țării noastre, peste 1000 de întreprinderi activează în domeniul vitivinicol și al oenoturismului, iar sectorul reprezintă aproape 1/5 din valoarea creată e întreaga industrie agro- alimentară. Ziua Națională a Vinului contribuie nu doar la promovarea Vinului Moldovei, ca produs de calitate, dar și a potențialului turistic al țării, reușind să atragă din an în an un număr tot mai mare de oaspeți din străinătate.

Cea de-a XVII-a ediție a sărbătorii nu a fost o excepție. În PMAN din Chișinău s-au distrat mii de turiști din toate colțurile lumii: Japonia, China, SUA, Franța, Ucraina, România, Rusia ș.a. Toți au revenit acasă cu o sticlă de vin moldovenesc și cu un „bagaj” de impresii memorabile despre tradițiile poporului nostru. 30 de jurnaliști străini vor duce faima Vinului Moldovei, dar și a țării noastre, ca destinație turistică ce merită a fi vizitată, în 6 state: Franța, Polonia, Danemarca, Suedia, Italia și SUA.

#Mii de oameni au savurat Vinul Moldovei în tururi vinicole

Ziua Vinului nu în zadar este o sărbătoare națională – zeci de vinării din țară și-au deschis ușile pentru circa 7500 de turiști, oferindu-le un răsfăț gastronomic și un program cultural pe măsură. Oaspeții au degustat și cumpărat direct de la producător aproape 13 mii de sticle de Vinul Moldovei.

Premii pentru succesele obținute în domeniul vinificației Ziua Națională a Vinului a trecut în revistă succesele companiilor și specialiștii care muncesc în industria vitivinicolă. Marele Premiu în domeniul vitivinicol pentru 2018 a fost acordat companiei „Sălcuța”. Titlul „Viticultorul anului” a mers la „Călărași Divin” SRL, iar titlul „Cel mai iscusit oenolog al anului” a fost înmânat vinăriei „Asconi”, care a primit un premiu pentru „merite deosebite în fabricarea vinurilor de calitate înaltă, perpetuarea tradițiilor şi calității excelente a vinurilor autohtone, precum și promovarea imaginii” din Regiunea IGP „Codru”. În cazul Regiunii IGP „Valul lui Traian” a fost remarcată Vinăria „Fautor”, iar vinăria „Bravo Wines” – pentru Regiunea IGP „Ștefan Vodă”. În discursurile lor, premianții au afirmat unanim că în ultimii ani sectorul vitivinicol a înregistrat o ascensiune, datorită muncii asidue a producătorilor, a instituțiilor de stat care au implementat politici eficiente, și partenerilor de dezvoltare.

#ZNV nu e doar despre vin

Pe parcursul celor 2 zile, peste 350 de artiști au dat tonul sărbătorii. Vorbim de ansambluri și soliști care au contribuit, de pe scenă, la crearea atmosferei festive: Orchestra de Muzică Populară a Fraților Advahov, Orchestra de Muzică Populară „Rapsozii Moldovei”, ansamblurile „Crenguța de Iedera” și Maria Iliuț, „Plăieșii”, „Surorile Osoianu”, „Geto-Dacii”, „Vatra Nemului”, „Ștefan Vodă”, „Romanița” și „Cavalerii Armoniei”, interpreții Zinaida Julea, Nelly Ciobanu, Vitalie Dani, Geta Burlacu, Natalia Gordienco și formațiile „Akord”, „Ethno Republic”, „Brio Sonores”, „DoReDos”și „Vally Boghean Band”. 20 cei mai talentați meșteri populari și-au expus lucrările reprezentative pentru cele 4 Regiuni IGP, în
cadrul unui târg al obiectelor de artizanat.

Ziua Națională a Vinului a fost un succes și în România În premieră, Ziua Națională a Vinului s-a extins și peste hotarele țării. Între 5 și 7 noiembrie, 30 de producători moldoveni și-au expus vinurile la Snagov, România, iar 10 mii de amatori de vin de peste Prut au avut ocazia să descopere „Wine of Moldova”, degustând și cumpărând 10 mii de sticle de vin. Evenimentul a inclus și un concert grandios cu participarea a 8 trupe, inclusiv din Republica Moldova.