(foto, video) Vlad Plahotniuc și-a vândut, în această vară, o parte din imobilele sale. Suma tranzacției este de peste 600 milioane de lei

GBC

Acum câteva luni, Finpar Invest SRL – companie de bază în imperiul imobiliar al oligarhului Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat (PD), a vândut trei proprietăți în valoare de peste jumătate de miliard de lei. Printre ele și Global Business Centre, reședința de afaceri unde Plahotniuc a fost vizat de o tentativă de asasinare.

Tranzacția nu s-a făcut direct, ci prin cedare de firmă. Cumpărătorul e o companie din paradisul fiscal Gibraltar cu beneficiari reali ascunși în spatele unor firme-paravan. Acum proprietățile sunt administrate de o rusoaică cu trecut afiliat gigantului energetic Gazprom, se arată într-o nouă investigație RISE.

Iulie 2018. Finpar Invest fondează Real Concept Imobil SRL și varsă în capitalul social al noii companii trei proprietăți. E vorba de o vilă urbană cu statut de monument istoric din preajma Parlamentului, un teren de peste 10 hectare din zona Autogării de Nord și centrul de afaceri Global Business Centre.

Clădirea e amplasată pe un teren de aproape 7 ari din str. Sfatul Țării și are o suprafaţă utilă de 674 de metri pătraţi. Vila urbană a fost cumpărată de la stat încă în 2001 de Minor SRL, actuala Finpar Invest, cu un preţ de doar 249.000 de lei (circa 20.000 de euro la cursul de atunci). Tranzacţia nu s-a lăsat fără probleme. Oficiul cadastral Chişinău a refuzat înregistrarea dreptului de proprietate pe motiv că lipsea actul de primire-predare a unor încăperi. Drept răspuns Finpar a apelat la instanţa de judecată, care a obligat cadastrul să înregistreze totuși tranzacţia.

Global Business Centre (GBC) de pe bd. Dimitrie Cantemir din capitală a fost ani la rândul reședința de afaceri a lui Plahotniuc. Acesta e un imobil luxos compus din două clădiri: cea principală are șapte etaje, o suprafață totală de peste 5.200 de metri pătrați și o valoare cadastrală de 55,7 milioane de lei; cea secundară – două etaje, circa 300 de metri pătrați și o valoare de 4,6 milioane de lei.

Totuşi cea mai valoroasă proprietate pe care Finpar a cedat-o offshorului din Gibraltar e un teren de peste 10 hectare cuprins în perimetrul AutoGării de Nord, CET-1, piaţa de pe Calea Basarabiei şi str. Tudor Vladimirescu.

În paragină și presărat cu gunoaie şi fundaţii ale unor construcţii nefinalizate, acesta e în prezent ascunzătoare pentru maidanezi și veceu în aer liber pentru șoferii și călătorii de la Gara de Nord.

Cândva pe el se întindeau sere, iar acum 14 ani guvernarea comunistă decidea să-l transforme într-un complex agricol numit „Grădina Moldovei”. A fost primul pas programat care a dus la privatizarea lui ulterioară.

Preventiv imobilele au fost evaluate de Soclu, companie care în trecut a mai prestat servicii similare firmei Finpar. Valoarea totală a celor trei proprietăți – 608,5 milioane de lei.

Întreaga investigație o puteți citi pe RISE Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente