Reacția comunicatorului de la Ministerul Educației după ce poliția l-a amendat pe jurnalistul care l-a numit „Idiot”

mischev
Foto: Europa Liberă

Acum o lună, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ion Mischevca, s-a arătat deranjat de jurnaliștii care îl contactează pe profilul personal de Facebook. Acesta a publicat un screenshot făcut cu telefonul său, în care se vede că a primit o cerere de prietenie de la un jurnalist. Din motiv că jurnalistul l-ar fi șters anterior din lista sa de prieteni, Mischevca a declarat în postare că nu-l va accepta pe „individ” din nou. Ulterior a urmat o serie de insulte, iar jurnalistul l-a numit „idiot”. Comunicatorul a apelat la poliție, iar jurnalistul a fost amendat cu 10 unități convenționale, ceea ce ar însemna 500 de lei.

Prin intermediul rețelei de socializare „Facebook”, jurnalistul Ștefan Grigorița a postat un text în care cetățeanul Ion Mischevca a fost numit „idiot”. Prin care i-a fost lezată onoarea și demnitatea.

Mai multe detalii vedeți aici.

„Polițistul mi-a zis că au trimis o interpelare la Institutul de Filologie, care în cele din urmă a definit complet cuvântul „idiot”. Astfel, ei au decis că am lezat demnitatea și onoarea lui Mischeva. Prin urmare, m-au amendat cu 10 unități convenționale, ceea ce înseamnă 500 de lei, dacă achit în 72 de ore amenda e de 250 de lei”.

După ce în presă a apărut cazul amenzii, comunicatorul de la Ministerul Educaței a scris asta pe Facebook.

„Sper că am pus punct polemicii despre ce înseamnă injuria în public (chiar dacă este în spațiul virtual) și care sunt limitele libertății de exprimare.

NU poți adresa invective și să te ascunzi sub paravanul „libertății de exprimare”.

NU poți să te „ceri în prietenie” pe un cont privat și să te indignezi că ai fost refuzat. E ca și cum te-ai cere în ospeție.

NU poți face din asta „știre”, încercând astfel să manipulezi opinia publică.

NU poți să te victimizezi în condițiile în care tu ești cel care ofensează.

Dar poți să-ți recunoști greșeala și să-ți ceri scuze.

P.S. Eram și sunt dispus să merg în instanța de judecată, dacă (virgulă) contravenientul nu este de acord cu sancțiunea aplicată. Pentru că onoarea nu este un eufemism, iar demnitatea nu e apanajul unui partid care are în titulatură acest termen.

P.P.S. În caz că nu s-a înțeles ce am scris, închei cu un citat din romanul „Cântec de gheață și foc”, de George R.R. Martin, pe care l-am și citit, nu doar am privit filmul

„Give me honorable enemies rather than ambitious ones, and I’ll sleep more easily by night””.

Conflictul a început în august, când Ion Mischeva, indignat de modul în care a reacționat jurnalistul, l-a amenințat că „va răspunde” pentru cuvântul „idiot”, adresându-i-se „băiețaș” și spunându-i „să-și șteargă mucii”, publicând ceva mai târziu un extras din Codul contravențional, acuzându-l că „i-a lezat onoarea și demnitatea”. Mai târziu, acesta mai face publică o declarație scrisă de mână, invocând același motiv, și adresată Inspectoratului de Poliție Rîșcani.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente