(video) 500 de fete și femei din Moldova își pot realiza visul unei cariere în domeniul IT. A fost lansat un program inedit de instruire

_Z9A1266

Fetele și femeile din Moldova au oportunitatea să își construiască o carieră în IT. Acest lucru a devenit posibil datorită unui Program de instruire care are drept scop pregătirea a 500 de specialiste pentru poziția de Front End Developer.

„Ideea vine de ceva timp și ține de lipsa foarte mare de capital uman cu care se confruntă companiile IT locale. Reprezentativitatea femeilor în domeniul IT este foarte mică, probabil sub 20%, în unele companii fiind chiar sub 5%, practic lucrând doar bărbați. Respectiv, câțiva în urmă, am început să explorăm posibilitatea de a încuraja fetele și femeile să îmbrățișeze cariere în domeniul IT. Anu acesta am lansat un program mai mare și câteva proiecte mai mici, pentru a încuraja și oferi femeilor posibilitatea de a urma instruiri gratuite pe care nu neapărat și le-ar putea permite în mod obișnuit și ca într-un final – să aibă opțiunea de a alege o carieră în domeniul IT”, spune Ana Chirița, Director Executiv, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC).

Programul este gratuit și tinde să încurajeze femeile și fetele din Moldova să se încadreze în domeniul IT, considerat a fi unul dominat de bărbați.

„Însăși denumirea UN Women înseamnă că noi pledăm pentru egalitate de gen și abilitarea femeilor și fetelor. Ținând cont de faptul că femeile sunt mai puțin reprezentante în multe dintre profesiile care se consideră masculinizate în ziua de azi, domeniul IT este unul în care am observat că sunt mai puține fete. Am decis să susținem fetele ca să fie și ele mai prezente în acest domeniu, domeniu care le oferă posibilități foarte largi, inclusiv să fie asigurate din punct de vedere economic, să fie implicate în mai multe activități”, menționează Lucreția Ciurea, Specialistă Monitorizare și Evaluare, UN Women Moldova.

Programul de instruire durează 8 luni, dintre care 6 luni sunt alocate cursurilor online, iar 2 luni sunt dedicate atelierelor practice.

„Participantele vor avea câte o misiune zilnică, un subiect anumit după program, în fiecare zi vor executa diverse sarcini, vor avea exerciții practice. Sperăm că pe parcursul următoarelor 6 luni ele vor acumula punctajul necesar pentru a participa în cadrul Boot Camp-ului. Aici vor realiza activități practice împreună cu mentori experimentați, chiar vor crea proiecte web în continuare, pentru ca să simtă cum se lucrează într-o companie”, susține Veceaslav Caburgan, Codifun.

În cadrul cursurilor participantele vor însuși noțiunile de bază pentru crearea unui site web sau a unei aplicații comode.

„Am dorit să aflu ceva nou pentru mine, eu nu sunt din domeniu și este ceva nou. Sunt mămică a 3 băieței și întotdeauna este loc pentru a învăța ceva, pentru a excela”, spune Marcela Lupșa, participantă în cadrul programului.

„În prezent lucrez în calitate de web designer și înțeleg că trebuie să fiu mai aproape de acest domeniu. În principiu, mi-e foarte interesant, am început să învăț pentru mine și am hotărât să profit de oportunitatea care a apărut. Eu lucrez într-o companie în care eu sunt unica fată, bărbații mă susțin și mă ajută și eu nu văd nicio problemă în această situație”, zice Daria Brînza, participantă în cadrul programului.

Programul de instruire în domeniul IT pentru 500 de fete și femei este realizat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) și sprijinul financiar al Guvernului Suediei, în cadrul Proiectului „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor”. Cursurile urmează să fie livrate pe platforma Codifun.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente