Obiectul liturgic cunoscut sub numele de Steagul lui Ştefan cel Mare va fi punctul central al unei expoziţii de opere post-bizantine româneşti la Muzeul Luvru din Paris. Spaţiul rezervat pentru expoziţie se află, potrivit lui Jannic Durand, „în inima Departamentului de obiecte de artă” al Muzeului.
Printre obiectele ce vor fi cuprinse în expoziţie, a detaliat, Jannic Durand, directorul Departamentului de obiecte de artă de la Luvru, vor fi incluse haine preoţeşti şi odoare folosite la ceremonii, broderii ce căptuşeau sicriele domnitorilor din acea perioadă, dar şi imagini şi documente de arhivă ale unor cercetători preocupaţi de perioada bizantină şi post-bizantină, precum Gabriel Millet.
El a povestit că steagul, ce prezintă o imagine a Sfântului Gheorghe, a fost donat de către Ştefan cel Mare unei mănăstiri Zographou de la Muntele Athos. Acesta a fost returnat României în primăvara anului 1917, prin efortul consulului general al României la Salonic, G.C. Ionescu, şi cu ajutorul generalului francez Maurice Sarrail, comandantul armatelor aliate din Salonic.
Aceasta este prima expoziţie dedicată României, la Luvru, în peste 60 de ani. Cea anterioară, de dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial, a cuprins o „gamă largă” de obiecte.
Sezonul Franţa-România va fi deschis pe 27 noiembrie, când preşedinţii României, Klaus Iohannis, şi Franţei, Emmanuel Macron, vor participa, la Catedrala Saint-Louis des Invalides din Paris, la o ceremonie dedicată atât Centenarului unirii, cât şi marcării a 100 de ani de la sfârşitul Primului Război Mondial.