(video) Stop telefon la volan. Niciun mesaj nu este mai important decât viaţa!

diez_960x480

De câte ori te gândeşti la sănătatea şi viaţa ta, a celor apropiaţi ori a altor participanţi la trafic atunci când utilizezi telefonul în timp ce conduci?

Unite, parte a familiei Moldtelecom te îndeamnă să zici „Stop telefon la volan – niciun mesaj nu e mai important decât viaţa!”. Oricare ar fi motivul pentru care foloseşti telefonul la volan, acest fapt poate cauza situaţii cu risc sporit în trafic care pot solda cu accidente grave, cu decese sau răniţi.

diez_960x480

„Luând în considerare faptul că abonaţi Unite la serviciile de telefonie mobilă voce sunt în proporţie de peste 80% utilizatori de smartphone-uri, considerăm că este inclusiv responsabilitatea noastră să atragem atenţia asupra riscurilor crescânde în trafic, cauzate de utilizarea telefonului la volan. Înţelegem natura dependenţei noastre de telefon, necesitatea de a fi în aceleaşi ritm alert cu tot ce se petrece în jur, dar credem că la volan nu este loc de compromis. Noi spunem STOP telefon la volan! Spune şi tu”, a menționat Dan Mitriuc, Director General Moldtelecom.

Într-o societate înalt tehnologizată, motivele utilizării telefonului sunt cele mai diverse, iar emoţiile rezultate sunt de cele mai dese ori pozitive. Luând în considerare majorarea numărului de accidente, e lesne de estimat că șoferul se gândește mai puțin la riscuri și mai mult la plăcerea utilizării dispozitivului.

În acest sens, cifrele sunt mai mult decât sugestive. La nivel mondial, circa 1,2 milioane de oameni mor în accidente rutiere în fiecare an, în medie câte 3287 de decese pe zi. 28% din accidente sunt cauzate de utilizarea telefonului la volan. 1 din 3 persoane vorbeşte sau scrie mesaje la volan, iar 1 din 5 navighează pe Internet.

Infografic 1_ro

În Moldova, conform datelor INP, în 2017 au fost întocmite 1006 procese verbale pentru utilizarea telefonului la volan, au fost aplicate amenzi în suma de 603 600 lei şi înregistrate 47 de accidente, soldate cu 11 de morți și 45 de răniţi.

Infografic 2_ro

Şoferii care vorbesc la telefon în timp ce se află la volan sunt expuşi de 2,2 ori mai mult la riscul de a produce un accident, iar cei care formează un număr de telefon se expun de 12,2 ori mai mult.

Doar 3 secunde de neatenție duc la producerea unui accident. Expedierea sau citirea unui text determină şoferul să îşi sustragă atenţia de la condus timp de 5 secunde. Acest lucru ar însemna că, la viteza de 90 km/h, traversezi suprafaţa unui teren de fotbal cu ochii închişi.

Şansa de a produce un accident în timpul scrierii mesajelor pe telefon este de 6 ori mai mare decât în timpul conducerii sub influența alcoolului. Scrierea mesajelor creşte de 23 de ori şansa producerii unui accident din vina altui şofer. Nici utilizarea dispozitivelor ”hands-free” nu este mai sigură. Timp de 27 de secunde după folosirea acestor dispozitive, şoferul rămâne sustras de la conducerea automobilului.

Teama de a pierde vreo informație este considerată unul dintre motivele principale din cauza căruia este dificil de a opune rezistență utilizării telefonului la volan. Este vorba despre anxietatea provocată de sentimentul că se poate întâmpla ceva interesant, eveniment la care ai fi parte dacă ai interacționa pe social media.

Un alt motiv pentru care e atât de greu să stai departe de telefon la volan este dependența de smartphone-uri. Creierul nostru răspunde instinctiv la alertele pe care le transmit telefoanele noastre, fapt care complică rezistența la utilizarea telefonului la volan.

Un mesaj, un e-mail sau o actualizare social media pe telefoanele inteligente are ca rezultat o creștere a dopaminei în creier, care transmite sentimentul de excitare, conducând astfel la compulsia de a verifica telefonul. Experții compară plăcerea utilizării unui smartphone cu cea pe care o trăim în timpul consumului de alimente sau băuturi, sexului.

De fiecare dată când o persoană foloseşte telefonul la volan și nu se întâmplă nimic, acest fapt îi fixează ideea că poate face mai multe lucruri concomitent în siguranţă şi îl stimulează se repete aceasta acţiune din nou.

Devino şi tu parte a acestei campanii sociale şi spune ”Stop telefon la volan!”

Campanie de responsabilitate socială – Unite, parte a familiei Moldtelecom.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente