Cod galben de poluare a aerului la Chișinău și Bălți. Care sunt recomandării Serviciul Hidrometeorologic de Stat

d6b62d1d15de38cb46b56660b2885346_XL

Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat la Chişinău şi Bălţi pe 19 septembrie şi dimineaţa pe 20 septembrie s-a atestat un nivel sporit al poluării aerului cu dioxid de azot. Pentru următoarele zile se prognozează majorarea nivelului poluării aerului atmosferic ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile dispersiei noxelor din aer.

Norma medie zilnică sanitară a fost depăşită de 2,2-2,3 ori. Concentraţiile maxime au constituit de la 1,1 până la 2,0 concentraţii maxime admisibile.

Condiţiile meteorologice vor contribui la acumularea noxelor în stratul de aer de la suprafaţa solului. Nivelul poluării aerului este prognozat ca Sporit. Se prevede depăşirea de 2-4 ori a concentraţiei maxime admisibile privind poluanţii investigaţi. Situaţia ecologică se prevede nefavorabilă pentru sănătatea populaţiei şi a stării mediului înconjurător.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat recomandă:

# reducerea maxim posibilă a duratei aflării în zonele industriale, fiind preferabile plimbările pe jos în zonele verzi, în special se referă la copii, femeile însărcinate şi persoanelor cu vîrstă înaintată.

# Persoanelor cu maladii ale sistemului cardio-vascular şi ale tractului respirator li se solicită reducerea sarcinilor fizice.

# Pentru prevenirea creşterii concentraţiei periculoase a poluanţilor în aer, agenţii economici sunt obligaţi de a întreprinde măsuri pentru reducerea pe termen scurt a emisiilor nocive, cu circa 15-20%,conform planurilor elaborate.

Poliţia rutieră va contribui la direcţionarea optimă a traficului rutier şi neadmiterea formării ambuteiajelor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente