Primului laborator de creație în domeniul electoral, Innovoter, și-a premiat câștigătorii. Care sunt cele trei prototipuri învingătoare

aa

Câștigătorii primului laborator de creație în domeniul electoral, InnoVoter, au fost desemnați duminică, 16 septembrie. Timp de 3 zile, 30 de tineri pasionați de inovații au creat prototipuri pentru aplicații care să vizualizeze în timp real mersul și rezultatele preliminare ale alegerilor generale din 2019.

Hackathon-ul a avut loc în cadrul proiectului „Consolidarea democrației prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu sprijinul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin programul Matra.     b  bbb bbbb     v

Participanții la laborator au fost ghidați de mentori și au lucrat la ideile lor în câte 6 echipe. Dintre acestea, juriul a desemnat trei prototipuri învingătoare:

# Locul întâi a fost obținut de Echipa New Deal, formată din 5 tineri developeri și designeri. „Suntem mândri că ideea noastră va sta la baza elaborării unui sistem de afișare a mersului alegerilor și rezultatele acestora, care va fi văzut de milioane de oameni”, afirmă Radu Marian, membru al echipei decernate.

# Pe locul doi s-a clasat echipa candidaților independenți.

# Locul trei a revenit celor 5 participanți de la Liceul „Orizont” din Chișinău. Băieții sunt elevi în clasa a XI-a și nu au votat încă niciodată, pentru că nu au împlinit 18 ani. Totuși, ei se declară interesați de procesele electorale din țară.

bb

a

c Toate echipele câștigătoare au primit diplome, produse și accesorii IT.

Urmează ca departamentul IT al Comisiei Electorale Centrale să analizeze ideile de la hackathon, pentru ca acestea să se regăsească în aplicația de vizualizare a mersului și rezultatelor preliminare ale scrutinului general din 2019.

ccc

o

„Noul sistem de prezentare a datelor în timp real va aduce și mai multă transparență, va spori încrederea în procesul electoral și va atrage atenția la efortul depus de cei 25 de mii de funcționari electorali care lucrează în ziua alegerilor”, este de părere Alexandru Balmoș, șeful Departamentului Tehnologii Informaționale al CEC.

aaaaa

aa

vv

În ultimii șapte ani, PNUD a sprijinit Comisia Electorală Centrală la dezvoltarea sistemului informatic electoral, care a furnizat date în timp real despre participarea alegătorilor în timpul zilei alegerilor pentru ultimele 3 scrutine generale, afirmă Eva Bounegru, manageră de proiect la PNUD: „Sistemul actual permite prezentarea rezultatelor preliminare ale alegerilor la trei ore de la închiderea secțiilor de votare, comparativ cu 24 de ore, care erau anterior necesare pentru calcularea rezultatelor preliminare”.

aaaa

aaa

cccc

PNUD a mai organizat evenimente la care tinerii au conceput diverse prototipuri. În 2016-2017, au fost dezvoltate trei soluții IT pentru domeniul anticorupție.

Taguri: #CEC Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente