Istorii de #subogheal: Lia este o lesbiană și are un plan. Să reziste până la 18 ani

41900282_938549783004498_7497377237830729728_n

Campania socială lansată de Centrul de Informații GENDERDOC-M, #subogheal, are scopul de a relata oamenilor cât este de absurdă sintagma „Faceți ce vreți, dar sub ogheal”, pe care o spun când este vorba de relațiile homosexuale. În acest sens, GENDERDOC-M publică istorii persoanelor LGBT care povestesc cum trăiesc cu „oghealul în cap” ani la rând.

În cele ce urmează veți afla istoriile a două femeicare au povestit cum e să dormi și să visezi #subogheal la o viață frumoasă.

Lia are 15 ani.

Ea învață în clasa a X-a. Lia se îndrăgostește numai de fete. Întotdeauna a fost așa.

Acum patru luni, Lia a povestit familiei sale despre faptul că este lesbiană. Mama și cei doi frați, care i-au ținut loc de tată de când s-a născut, au bătut-o până i-au rupt brațul stâng.

Lia nu a mers la poliție. Îi era rușine, îi era frică și, apoi, nu își imaginează cum ar putea depune plângere împotriva membrilor familiei sale.

Lia s-a împăcat cu gândul că până va atinge majoratul va trebui să trăiască #subogheal. S-a împrietenit chiar cu un băiat, pentru a nu da motive de ceartă și bătăi acasă. Lia are un plan. Să reziste până la 18 ani.

Nadia are 25 de ani.

Lucrează casieriță într-un supermarket din Chișinău. Nadiei îi plac rochiile cu buline, sandalele cu multe bentițe colorate și comediile romantice. Ea vrea să întemeieze o familie, să gătească în fiecare seară persoanei iubite, să cumpere lucruri frumoase pentru casa pe care o vor avea și să crească copii.

Nadia, însă, s-a învățat să viseze #subogheal. Și la rochiile cu buline, și la sandalele cu multe bentițe colorate, și la familie, și la gătit, și la lucrurile frumoase din casă, și la copii. I-au rămas doar comediile romantice.

Nadia s-a născut băiat. Pe ecusonul ei de la supermarket scrie Alexandru. Ea a lăsat în urmă centrul raional, sperând că la Chișinău va respira din plin, cu ambii plămâni. „Cu plămânii mei de femeie”.

Cum va fi viața ei de femeie acolo unde majoritatea crede că ea nu are niciun drept la auto-identificare, la felul ei personal de a se simți în propriul corp, la rochia cu buline și la relația pe care și-o dorește, Nadia nu știe. Ea, însă, speră că într-o zi felul ei de a fi, va fi doar ”un fel de a fi”, pe lângă miile de alte feluri, ci nu o problemă pentru atâția oameni.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente