Timp de două zile, 30 de tineri vor concepe aplicații de prezentare a rezultatelor alegerilor Parlamentare

cicde

Astăzi, 14 septembrie 2018, s-a dat startul primului laborator de creație în domeniul electoral – InnoVoter. 30 de tineri pasionați de inovații în IT participă la eveniment.

InnoVoter reprezintă o competiție de idei a developerilor și designerilor din Republica Moldova. Timp de trei zile, ei vor lucra în șase echipe și vor crea cele mai faine, simple și atractive metode de a prezenta mersul alegerilor și rezultatele preliminare în timp real, în ziua desfășurării acestora. Evenimentul are loc în cadrul proiectului „Consolidarea democrației prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu sprijinul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

Prezentarea în timp real a mersului votării și rezultatelor preliminare la următoarele alegeri parlamentare va fi o adevărată provocare pentru Comisia Electorală Centrală. Pentru prima dată, alegerile vor avea loc în baza unui nou sistem electoral – Sistemul Electoral Mixt. Asta presupune că cei 101 deputați vor fi aleși atât pe liste de partid pe circumscripția națională, cât și pe circumscripții uninominale, în proporție de 50 la 51.

„Metodele inovative și creative sunt într-adevăr necesare pentru a asigura vizualizarea în timp real a datelor alegerilor într-un mod simplu, prietenos și accesibil”, susține Stefan Liller, Reprezentant rezident adjunct al PNUD Moldova.

Președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, le-a spus participanților: „Vă dorim mult succes, creativitate și ingeniozitate pentru că, prin contribuția voastră, reflectarea în timp real a mersului votării și a rezultatelor preliminare va deveni accesibilă, transparentă și operativă pentru toți cetățenii Republicii Moldova.”

Cele șase echipe de tineri vor lucra asupra ideilor lor vineri și sâmbătă, iar duminică, 16 septembrie vor prezenta prototipurile juriului. Trei dintre proiectele participante vor fi câștigătoare și vor primi premii.

PNUD a mai organizat evenimente la care tinerii au conceput diverse prototipuri. În 2016-2017, au fost dezvoltate trei soluții IT pentru domeniul anticorupție.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente