Peste 1000 participanți la protestele organizate împotriva creşterii vârstei de pensionare au fost reținuți în Rusia

h_53412107-1024×721
Foto: libertatea.ro

Peste 1000 de persoane au fost reținute în Rusia în cursul manifestaţiilor organizate împotriva creşterii vârstei de pensionare. Acțiunile de protest au fost organizate concomitent cu alegerilor locale şi regionale.

Numărul cel mai mare de arestări s-a făcut la Sankt-Petersburg, peste 450, alte peste 180 de persoane au fost arestate la Ekaterinburg (Munţii Ural), 60 – în Krasnodar (sudul Rusiei), 40 – la Omsk (Siberia) şi 40 – la Moscova. Potrivit asociaţiei ruse OVD-Info, o organizaţie independentă care monitorizează reţinerile de oponenţi ai puterii de la Moscova, arestări au fost operate în alte peste 30 de oraşe din Federaţia Rusă, scrie agerpres.ro.

Protestele au fost organizate la apelul lui Aleksei Navalnîi – cel mai proeminent adversar al preşedintelui Vladimir Putin – în prezent în închisoare pentru 30 de zile pentru organizarea unor manifestaţii neautorizate.

Alegerile au fost eclipsate de indignarea faţă de guvern, care intenţionează să majoreze vârsta de pensionare cu cel puţin cinci ani într-o ţară ce se confruntă cu o amplă criză demografică.

Vladimir Putin, în vârstă de 65 de ani, ar dori ca vârsta de pensionare să fie majorată la 60 de ani pentru femei şi la 65 de ani pentru bărbaţi, întrucât există o povară crescândă asupra sistemului de pensii.

Dar se estimează că 43% dintre bărbaţii ruşi ar putea să nu ajungă la vârstă de 65 de ani, în condiţiile în care speranţa medie de viaţă în Rusia este de 66 de ani pentru bărbaţi şi 77 de ani pentru femei, potrivit datelor furnizate de Banca Mondială în urmă cu doi ani.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente