În această dimineață, Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova a desfășurat o operațiune complexă, pe linia prevenirii ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, în mai multe localităţi din ţară. În cadrul acestora au fost reținute 6 persoane de origine turcă.

Patru persoane, printre care directorul filialei de la Durlești, directorul adjunct și băiatul lui de 16 ani, precum și o persoană din administrația liceului, toți de origine turcă, au fost reținute în această dimineață de către SIS. Acţiunile sunt desfăşurate de către Centrul Antiterorist al SIS.

Contactați de echipa #diez, SIS ne-a declarat că va reveni cu noi detalii mai târziu.

Update: Între timpZdG a reușit să obțină o reacție de la administrația liceului Orizont. În acel comunicat se spune că „șase persoane din cadrul liceului sunt reținute, dintre care două au fost eliberate ulterior. Potrivit surselor din cadrul liceului, este vorba de trei directori, un economist, un profesor și fiul directorului adjunct.”

„Aceștia au fost reținuți forțat în această dimineață în timp ce ieșeau din casă pentru ca să meargă la muncă. Nu li s-a spus nici un motiv al reținerii și au fost forțați să urce într-o mașină. Nimeni nu știe unde aceștia se află. Avocații încearcă să facă ceva pentru a obține informații. Credem că vor să îi scoată din țară pentru că este o cursă la ora 10.20 spre Istanbul. Bănuim că vor să îi scoată ilegal din țară, pentru că deja a existat un astfel de precedent”, a comunicat pentru ZdG o sursă din cadrul liceului.

Potrivit primelor informații, a fost reținut Riza Dogan, directorul filialei Durești, Hasan Karacaoglu, director general adjunct, Ahmet Bilgi, directorul filialei Ciocana, un economist, un profesor și fiul acestuia. 

„Persoanele care i-au reținut s-au prezentat ca fiind de la Serviciul de Securitate. Suntem acum la Aeroport și verificăm zonele de ieșire pentru ca să vedem dacă aceștia sunt în zonele de așteptare”, ne-a comunicat și unul dintre avocații liceului.

Din cele șase persoane reținute, două au fost eliberate. Este vorba de un profesor și fiul directorului adjunct, în vârstă de 16 ani, care potrivit surselor din cadrul liceului, au fost ținuți într-o mașină pe parcursul unei ore, fără a li se explica motivul reținerii. Ulterior, cei doi au fost lăsați să plece, scrie ZdG.