Energia soarelui și a biomasei aduce energie curată şi reduce facturile la încălzire și apa caldă la grădinița „Speranța” din satul Lozova, r-l Strășeni. Din toamnă, instituția va dispune de o centrală performantă pe bază de biomasă și de colectoare solare. 

Noul sistem va asigura apă caldă pe tot parcursul anului şi căldură în sezonul rece în cele două blocuri ale grădiniței și în una din clădirile în care învață elevii claselor primare ale liceului din localitate. În total, de condiții mai bune vor beneficia peste 500 de copii și cadre didactice.

Energia curată şi eficiența energetică, preocupare pentru satul Lozova

Pentru satul Lozova proiectele de eficiență energetică au devenit o preocupare în ultimii ani, în special după ce localitatea a devenit parte semnatară a  Convenției Primarilor pentru climă şi energie, o iniţiativă a Uniunii Europene. Instalarea sistemului pe bază de biomasă este un prim pas spre îndeplinirea angajamentelor asumate de primărie prin semnarea acestui document, printre care și reducerea emisiilor de carbon cu 40 % până în anul 2030.

Investiţiile pentru proiectarea noului sistem, construcția de la zero a clădirii centralei termice şi de achiziţionare/instalare a două cazane performante pe bază de peleţi, cu o capacitate totală de 450 kW, precum şi a setului de șase colectoare solare, se ridică la 1,6 mln lei, bani oferite din fonduri europene. Contribuția comunității este de 334 mii de lei, suma va fi utilizată pentru construcția depozitului pentru biocombustibil.

Energia verde și-au demonstrat eficiența în satul vecin

În timp ce pentru grădinița din Lozova eficiența energiei verzi va fi demonstrată în practică abia peste câteva luni, administrația grădiniței din satul vecin, Vorniceni, spune că avantajele noilor tehnologii sunt evidente.

Anul trecut, aici au fost montate șase panouri solare pentru încălzirea apei, iar în anul 2013 au fost instalate două cazane pe bază de peleți, care au înlocuit sobele vechi, construite în urmă cu 60 de ani.

Grădinițele din Lozova și Vorniceni sunt printre cele 233 de instituții publice unde au fost instalate sisteme de încălzire pe biomasă  şi printre cele 70 de grădiniţe şi spitale conectate la sisteme solare de producere a apei calde, cu susţinerea Uniunii Europene în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.

Proiectul Energie şi Biomasă se află la etapa a doua, este realizat în perioada 2015-2018, cu un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului (2011-2014), care a avut un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) şi PNUD (560.000 Euro). Partenerul naţional al Proiectului Energie şi Biomasă este Ministerul Economiei şi Infrastructurii.