În apropierea satului Vălcineț, arheologii au descoperit urme ale unui sat medieval din secolul al XV-lea. Ei presupun că ar fi vorba de vatra satului, iar localitatea în sine, care este situată la circa doi kilometri distanţă. În timpul săpăturilor recente, cu două săptămâni în urmă, a fost descoperit un complex format dintr-o locuință semi-adâncită, un cuptor în aer liber.
În timp ce casa abia de se observă, cuptorul este foarte bine conturat. Despre aceasta a vorbit pentru un post de televiziune și arheologul Sergiu Matveev. „Se vede conturul cuptorului propriu-zis. Stratul de arsură de culoare cărămizie, cu o grosime de circa 10 centimetri, denotă o utilizare de durată. A fost cândva, probabil, boltit. Circa 30 – 35 de centimetri din partea superioară a cuptorului a fost rasă de lama plugului”, a specificat dânsul.
Tot aici, în situl medieval de la Vălcineț, au fost adunate mai multe fragmente de vase lucrate la roată, caracteristice evului mediu târziu. Totodată, au fost adunat și diferite piese ce prezintă interes: o cruciuliță, o pensetă, un inel, două piese de centură de bronz, relatează expresul.md,
Arheologii susțin că această descoperire recentă are o mare însemnătate științifică. „De fapt, asemenea așezări rurale nu au fost cercetate în ultimii 30 – 40 de ani. Acum, obținem noi date științifice, pentru a înțelege această perioadă, deoarece avem puține documente scrise”, a afirmat Vlad Vornic, directorul Agenției Naționale Arheologică.
Săpăturile arheologice preventive au loc, în prezent, în locurile pe unde va trece gazoductul Ungheni – Chișinău, construcția căruia, așa cum anunță autoritățile, urmează să înceapă în acest an. Agenția Națională Arheologică încearcă să salveze ce se mai poate salva.
În vizorul Agenției sunt patru localități din raionul Călărași: Peticeni, Tuzara, Vălcineț și partea de vest a orașului Călărași, precum și o localitate din raionul Nisporeni – satul Milești.