Deși inițiativa acordării a trei zile în plus de vacanță a stârnit mai multe nemulțumiri, Guvernul a introdus deja hotărârea respectivă pe ordinea de zi a ședinței executivului din 20 august. 

Proiectul, propus de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a fost elaborat la solicitarea Confederației Naționale a Sindicatelor, în scopul organizării optime a timpului de muncă şi de odihnă din luna august 2018. Pe lângă sărbătorile naționale și zilele de weekend, bugetarii ar urma să stea acasă și pe 28, 29 şi 30 august. Acestea ar urma să fie recuperate în zilele de sâmbătă, 8 și 29 septembrie şi 27 octombrie.

Amintim că președintele Federației Sindicale a Educației și Științei din Republica Moldova, Ghenadie Donos, a înaintat un dezacord scris către Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova cu referire la solicitarea celor nouă zile libere ce urmează a fi acordate bugetarilor la sfârșitul lunii august. Acesta a menționat că administrația CNSM nici măcar nu s-a consultat cu Federația pe care o administrează, aceasta fiind cea mai numeroasă din componența sa. Motivul care stă la baza nemulțumirii Federației Sindicale a Educației și Științei este faptul că perioada respectivă este una foarte aglomerată pentru angajații din domeniul educației, întrucât au loc cele mai importante pregătiri pentru noul an școlar.

La fel, membrii Asociației Patronale „Camera de Comerț Americană din Moldova” au publicat o scrisoare deschisă către prim-ministrul Pavel Filip, în care semnalează îngrijorarea mediului de afaceri față de declararea zilelor suplimentare de odihnă în luna august 2018. În scrisoare se menționează că zilele nelucrătoare ar putea aduce un prejudiciu atât companiilor, cât și angajatorilor.

Propunerea e criticată şi de opoziţia pro-europeană care susţine că aceasta e o nouă încercare a guvernării de a minimiza prezenţa la protestul antiguvernamental programat pentru 26 august.

 Vicepreşedintele PPDA, Alexandru Slusari, susţine într-o postare pe pagina sa de Facebook că la începutul anului, când guvernul a aprobat calendarul zilelor libere, nu a considerat posibilă acordarea vacanței, pe care deja o vede exact invers.